Parlementslid wil gehoortest in zesde middelbaar

THINKSTOCK
Vlaams parlementslid Freya Saeys (Open Vld) pleit voor de invoering van een extra gehoortest in het zesde middelbaar. Nu worden tieners volgens haar onvoldoende getest op mogelijke gehoorschade. Nochtans zijn zij, bijvoorbeeld door de populariteit van de draagbare muziekspelers, een belangrijke doelgroep.

De timing van Saeys is niet toevallig. Het seizoen van de zomerfestivals staat voor de deur. Menig paar oren zal daar op de proef worden gesteld. Open Vld-politica Saeys erkent dat er de laatste jaren al belangrijke stappen zijn gezet om gehoorschade bij festival- en concertbezoekers te beperken. Zo zijn er de strengere geluidsnormen en zijn organisatoren bij veel concerten verplicht om gratis gehoorbescherming te voorzien.

"Een evolutie die we vanuit Vlaanderen alleen maar kunnen toejuichen", aldus Saeys. Maar het kan altijd beter, meent de Open Vld-politica. Zo zijn niet alle gratis oordopjes van goede kwaliteit. Zo zijn ze niet altijd voldoende beschermend. Audiologe Liesje De Wit bevestigt: "Vaak duwen mensen die niet diep genoeg en zo kan het geluid toch het oor bereiken". Er bestaan ook op maat gemaakte oordopjes, maar die kosten al snel 155 euro.

Verder pleit Saeys voor meer gehooronderzoek bij Vlaamse tieners. Het gehoor van kinderen wordt wel getest vanaf de tweede kleuterklas tot het vijfde leerjaar, maar in het secundair wordt er niet meer getest. "Ik pleit voor een extra gehoortest in het zesde middelbaar, eens deze volledig is ingevoerd bij de CLB's. Het luisteren naar luide muziek van draagbare digitale muziekspelers is op twintig jaar tijd verdubbeld, dus het wordt hoog tijd dat we onze inspanningen ook verdubbelen", besluit Saeys.