Parlementsleden mogen alleen pen en papier meenemen naar dossier F16's: "Dit zijn 19e-eeuwse toestanden"

Dirk Van der Maelen vorige vrijdag tijdens de Kamercommissie Defensie. Toen moesten ze het stellen met een erg korte samenvatting van de audits
BELGA Dirk Van der Maelen vorige vrijdag tijdens de Kamercommissie Defensie. Toen moesten ze het stellen met een erg korte samenvatting van de audits
De leden van de Kamercommissie Defensie kunnen vanaf vandaag de verslagen van de twee audits binnen Defensie over het F-16-vervangingsdossier inkijken, maar die zijn strikt vertrouwelijk. "We mogen geen gsm meenemen en moeten het met pen en papier stellen. Dit zijn negentiende-eeuwse toestanden", vindt sp.a'er Dirk Van der Maelen. "Ik zie niet op basis van welke rechtsgrond dit is beslist."

De twee audits die naar aanleiding van de heisa in het vervangingsdossier van de F-16-gevechtsvliegtuigen zijn gebeurd, werden eigenlijk vorige vrijdag al besproken binnen de Kamercommissie Defensie. De parlementsleden hadden de audits toen nog niet kunnen inkijken, en moesten het stellen met een erg korte samenvatting. Sinds vandaag (maandag) kunnen ze de verslagen van de audits wel gaan inkijken, zij het strikt vertrouwelijk. 

Geheim

De parlementsleden mogen zelfs geen gsm meenemen en moeten het met pen en papier stellen, zegt sp.a'er Dirk Van der Maelen. "Dit zijn echt negentiende-eeuwse toestanden." Van der Maelen begrijpt ook niet waarom de audits per se geheim moeten blijven. "Ik heb al audits gezien over andere wantoestanden, bijvoorbeeld in slachthuizen, waar ook mailverkeer en namen van directeurs en veeartsen in voorkomen. Dat is nog geen reden om ze vertrouwelijk te houden", vindt het sp.a-Kamerlid. 

Miljardendossier

"Ik heb de indruk dat men hier voortgaat op een aloude traditie binnen het leger" om weinig tot niets te lossen over de interne keuken, zegt Van der Maelen. "Maar het gaat hier om een miljardendossier. De parlementsleden moeten op een comfortabele manier hun werk kunnen doen en de burgers hebben recht op de waarheid." De sp.a'er zal in de Commissie Defensie vragen om de documenten alsnog openbaar te stellen, en is van plan defensieminister Steven Vandeput (N-VA) aan de tand te voelen over de reden waarom de audits geheim moeten blijven, zegt hij.
157 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Camp

  @Roger Pigeon een spijtige niets ,zeggende reactie wat meer zegt dan over eender wie op dit forum.

 • Roger Pingeon

  1 blz, dat overstijgt het bevattingsvermogen van de gemiddelde socialist. Vandermaelen moet dus niet klagen, en de 9% die op de sossen stemt ook niet .

 • Marc Camp

  @Clement Asselman, 19 de eeuws gaan vervangen door speelgoed dat uit de lucht valt is dan verantwoordt! Straks kan de vijand besparen omdat de vliegers gewoon uit de lucht vallen! Laat ons eerlijk zijn de F35 zou echt een miskoop zijn op dit moment. Men zou dat geld in andere zaken kunnen steken ivm,landsverdediging (lees dat woord goed! (Landverdediging)). Indien toch vliegers, dan verkies ik liever een europees toestel!

 • Jan Boden

  Van der Maelen is een echte dramaqueen. Man, man, man en dat alles voor een hoop aftandse gevechtsvliegtuigen. Bovendien heeft hij gelogen door te stellen dat een verlenging van de F-16's ons niets ging kosten. Alles is dus gratis, wanneer hebben we dat nog eens gehoord ? Zijn probleem is dat er in die rapporten niets staat dat hij tegen de minister kan gebruiken.

 • Piet Vanzonhoven

  Wat heb je aan een audit als die geheim is? Niks , een audit is openbaar anders moet je er geen houden, dat is net de bedoeling. Een audit gaat niet over geheimen maar over de werking van en organisatie niet over de inhoud van waar die werking over gaat . En dan maar leuteren over geheimen? Heb je niks anders dan zulke domheden? Nu is het een duidelijk geval van ik krab jou rug dan krab je de mijne... liegen en bedriegen. Maar dat zal die 30% van vlaanderen nooit begrijpen of inzien