Parlementaire onschendbaarheid Mercedes Van Volcem opgeheven

De Commissie voor de Vervolging van het Vlaams parlement heeft vandaag beslist om de parlementaire onschendbaarheid van Mercedes Van Volcem (Open Vld) op te heffen. De procureur van Brugge wil haar vervolgen omdat ze vorig jaar door een rood licht reed op de ring rond Brugge.

Van Volcem heeft zelf gevraagd om haar onschendbaarheid op te heffen, omdat ze de rechtsgang niet wil belemmeren. Binnen de commissie was er enige discussie over de zin van het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid voor een verkeersovertreding. Als een parlementslid betrapt wordt op een verkeersovertreding, zoals hier het rijden door een rood licht, krijgt hij/zij normaal gezien een boete of een rijverbod zoals elke andere bestuurder. Daarvoor hoeft de parlementaire onschendbaarheid niet opgeheven worden. De procureur besliste in het geval van Van Volcem echter dat, omdat ze geflitst werd door een camera, het niet om een betrapping op heterdaad ging. Daardoor is vervolging nodig, en om Van Volcem te kunnen vervolgen, moet haar onschendbaarheid opgeheven worden.
 
Om niet de indruk te geven dat parlementsleden boven de wet staan, heeft de commissie beslist om de vraag van Van Volcem te volgen en haar onschendbaarheid op te heffen. De plenaire vergadering moet daarover nu stemmen, pas daarna kan Van Volcem effectief vervolgd worden. (belga/ypu)