Parlement wil Vlaamse overheid op vliegdieet zetten: korte verplaatsingen voortaan niet meer met vliegtuig

Joris Vandenbroucke
BELGA Joris Vandenbroucke
Personeel van de Vlaamse overheid zou in de toekomst niet langer het vliegtuig mogen nemen voor dienstverplaatsingen van minder dan 500 kilometer of voor bestemmingen die op zes uur tijd over het land te bereiken zijn. Dat staat te lezen een voorstel van resolutie dat vandaag unaniem is goedgekeurd door het Vlaams Parlement. Initiatiefnemer Joris Vandenbroucke (sp.a) reageert tevreden. 


Het is een nagel waar sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke al langer op klopt. De Vlaamse overheid kiest voor buitenlandse dienstreizen nog te vaak voor het vliegtuig, ook voor relatief korte verplaatsingen. Zo waren er de voorbije jaren onder meer dienstreizen met het vliegtuig naar Amsterdam, Londen, Parijs, Frankfurt, Keulen, Genève en Lyon. "Steden die perfect bereikbaar zijn met de veel milieuvriendelijkere hogesnelheidstrein", aldus Vandenbroucke.


Toen Vandenbroucke enkele maanden geleden in het parlement een voorstel indiende om die dienstreizen duurzamer te maken, werd dat weggestemd. Maar intussen heeft het Vlaams Parlement voor zichzelf een voorstel aangenomen om vanaf volgende legislatuur het vliegtuig te schrappen voor korte verplaatsingen.
Het Vlaams Parlement nam daarbij de regeling van de Nederlandse Tweede Kamer over. Daar is de regel dat men niet met het vliegtuig reist voor verplaatsingen onder de 500 kilometer of voor bestemmingen die binnen de zes uur over land te bereiken zijn. 

Vanaf de volgende legislatuur schrapt het parlement dus het vliegtuig voor korte verplaatsingen "tenzij wordt aangetoond dat de verplaatsing met een ander vervoermiddel een onevenredig verlies van tijd of middelen meebrengt, of om andere zwaarwichtige redenen niet opportuun of praktisch uitvoerbaar wordt geacht". 


En nu het Vlaams Parlement die regeling heeft aangenomen, kunnen de kabinetten en de verschillende diensten van de Vlaamse overheid niet achterblijven, meent Vandenbroucke. Hij herformuleerde zijn voorstel en kreeg steun van oppositiepartij Groen en van meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld. 


Vandenbroucke reageert tevreden: "Het is omwille van de klimaatimpact van de talrijke dienstreizen van de Vlaamse overheid, en omwille van de voorbeeldrol die de overheid hierin speelt, een goede zaak dat het gebruik van het vliegtuig wordt uitgesloten naar bestemmingen die bereikbaar zijn met een milieuvriendelijk alternatief zoals de trein."
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Neen, verplicht ze een elektrische fiets te gebruiken.

 • Jan Boden

  Zolang de socialisten de lakens uitdeelden kon iedereen nog gewoon vliegen. Eens in de oppositie kan dat dan ineens niet meer. Zo maken ze zichzelf totaal ongeloofwaardig.

 • vanaeken jokke

  Renee de Saeger nooit iets van de trado feestjes gehoord zeker.Dat NVA K3 geboekt had was een doorn in de trado partijen hun ogen zo jaloers.René lees de 150 redenen om niet op socialisten te stemmen eens,dan weet ge direct welke partij de grootste profiteurs en dieven waren. Nu Joriske zelf niet meer kan PROFITEREN van vliegen moest het er uit anders had Joriske daar nooit een probleem van gemaakt.

 • Fredien Vandervekens

  Vergeten, Joris Vandenbroucke ? Politiek, en uiteraard socialisme, moet "gezellig" zijn. Met neveneffecten !

 • RONNY DE PETTER

  De sossen in een vroegere periode nooit hierover gehoord, nu inééns wel .