Parlement wil stemrecht vanaf 16 jaar bij Europese verkiezingen

THINKSTOCK
Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement moet de stemgerechtigde leeftijd worden verlaagd tot 16 jaar. Dat zegt het parlement in een resolutie die gisteravond is goedgekeurd. De volksvertegenwoordigers vragen ook de oprichting van een Europese kieskring, waarbij de lijsttrekkers meteen de kandidaat-voorzitters van de Europese Commissie zouden zijn.

Met de resolutie wil het EU-Parlement de stemprocedures in de 28 lidstaten stroomlijnen. De verlaging van de stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar, zoals nu al het geval is in Oostenrijk en in 7 van de 16 Duitse deelstaten, springt het meest in het oog.

"Ik bezoek vaak scholen en krijg van de leerkrachten steeds de vraag hoe ze hun leerlingen warm kunnen maken voor de Europese politiek", zegt Kathleen Van Brempt (sp.a). "Burgerschap en democratie maken deel uit van de eindtermen op school, maar ze zouden meer impact krijgen als jongeren ook effectief vanaf 16 jaar kunnen participeren aan de democratie." Om de "internetgeneratie" meer te betrekken, zou vanaf 2019 ook online gestemd moeten kunnen worden.

Het parlement formaliseert ook het systeem van de 'Spitzenkandidaten'. Bij de Europese verkiezingen van 2014 werkten de Europese politieke partijen voor het eerst met zulke kandidaat-Commissievoorzitters. Jean-Claude Juncker, die het toen haalde met de EVP, nam het in de campagne op tegen onder meer de liberaal Guy Verhofstadt en de sociaaldemocraat Martin Schulz. Als het van het parlement afhangt, komt er een pan-Europese kieskring en bombardeert elke partij haar lijsttrekker automatisch tot haar kandidaat om de Europese Commissie te leiden.

Dit systeem "moet de Europese verkiezingen meer zichtbaarheid geven en hun transparantie bevorderen", aldus de Duitse socialist Jo Leinen. Burgers krijgen zo rechtstreeks inspraak in de verkiezing van de Commissievoorzitter. Vorig jaar luidde de kritiek dat de Spitzenkandidaten een Europese topfunctie ambieerden maar zich enkel in hun eigen land aan de kiezer presenteerden. Juncker nam in Luxemburg zelfs helemaal niet aan de verkiezingen deel.

De voorstellen van het Parlement worden nu naar de lidstaten gestuurd, die ze unaniem moeten goedkeuren voor ze van kracht worden. Kathleen Van Brempt geeft toe dat het vooral om een "signaal" en een "suggestie aan de lidstaten" gaat.