Parlement trekt persoonlijk naar Agentschap Inburgering

Een actie van de werknemers van het Agentschap Integratie en Inburgering op 23 januari.
Photo News Een actie van de werknemers van het Agentschap Integratie en Inburgering op 23 januari.
De commissie Inburgering van het Vlaams parlement gaat op werkbezoek bij het geplaagde Agentschap Inburgering en Integratie. Dat hebben de parlementsleden vanmiddag afgesproken. Op 2 maart trekken ze om 10 uur naar de Havenlaan in Brussel.

Bij het agentschap moeten, tot ongenoegen van personeel en vakbonden, 170 mensen afvloeien. Volgens Homans is de ingreep nodig omdat de vluchtelingenstroom is afgenomen en er dus minder mensen een inburgeringstraject volgen. Bij de oppositie is echter te horen dat er nog meer dan duizend mensen op een wachtlijst staan voor een traject en dat het agentschap - eerst onder de hoede van Geert Bourgeois, daarna onder die van Liesbeth Homans - al jarenlang slecht wordt geleid. Een audit zou een en ander kunnen verduidelijken, maar die komt er niet, maakte bevoegd minister Homans vorige week duidelijk.

De vraag om een hoorzitting te organiseren met de top van het agentschap kreeg vanmiddag geen meerderheid, maar omdat er vragen blijven komen gaan de parlementairen wel zelf ter plaatse. "Elke fractie mag voorstellen wie ze willen zien, al lijkt het me voor de hand te liggen dat we de directeur en de voorzitter van de raad van bestuur spreken", zegt Nadia Sminate (N-VA).

Over de vermeende wachtlijsten wordt deze namiddag nog verder gedebatteerd in de plenaire vergadering.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • an de laender

  Inburgring? Stuur die eens terug naar huis, de oorlog is voorbij. Dat ze hun verantwoordelijkheid opnemen en ginder hun land gaan heropbouwen ipv hier het systeem uit te melken.

 • lodewijk maesen

  toch normaal...inburgering is voor groot deel nieuwelingen volledig mislukt ....enkel waar ze financieel recht op hebben is goed gebestudeerd...

 • Jef Loot

  Politiek spel nu inburgering tegenwerken om over 10 jaar te zeggen dat ze niet willen inburgeren. Oud amerikaans politiek spel, zoald meerdere van nva hun strategien

 • Fredien Vandervekens

  Nu is het hek helemaal van de dam !