Parlement Franse Gemeenschap neemt deel ambtenaren Senaat over

BELGA
Het bureau van het parlement van de Franse Gemeenschap heeft besloten om te bedanken voor de diensten van dertig medewerkers die belast waren met de integrale verslaggeving van de parlementaire debatten. Het werk wordt overgenomen door ambtenaren van de Senaat, die sinds de zesde staatshervorming minder activiteiten op de agenda heeft.

De krant La Libre Belgique berichtte vandaag over de beslissing. De medewerkers hebben zeer uiteenlopende statuten -sommigen waren ambtenaar, anderen gepensioneerden of werkzoekenden- en werden per prestatie vergoed, zonder dat er een arbeidscontract of een relatie van ondergeschiktheid tussen hen en het parlement bestond, legt griffier Xavier Baeselen aan Belga uit. Volgens hem wil het bureau oplossingen vinden voor sommige medewerkers, rekening houdend met hun individuele situatie.

Volgens La Libre overwegen de medewerkers naar de arbeidsrechtbank te stappen. Oppositiepartij Ecolo, die niet vertegenwoordigd is in het bureau, betreurt de beslissing en eist dat het parlement "als werkgever op zijn minst het voorbeeld geeft wanneer het gaat om het respecteren van sociale rechten en verplichtingen". Het FDF eist dan weer dat duidelijkheid wordt gecreërd over het statuut van onafhankelijke "dat misschien is misbruikt door het parlement".