Parket ziet geen reden om Dexia te vervolgen

De Fransman Pierre Mariani stond tussen 2008 en 2012 aan het hoofd van de Frans-Belgische bank Dexia. Oud-premier Jean-Luc Dehaene (1940-2014) werd voorzitter van de raad van bestuur. Dexia ging in 2011 ten onder. Foto uit 2011.
Photo News De Fransman Pierre Mariani stond tussen 2008 en 2012 aan het hoofd van de Frans-Belgische bank Dexia. Oud-premier Jean-Luc Dehaene (1940-2014) werd voorzitter van de raad van bestuur. Dexia ging in 2011 ten onder. Foto uit 2011.
De kans is reëel dat het al jaren aanslepende strafonderzoek naar de val van Dexia en zijn gewezen topman Pierre Mariani op niets uitdraait.  Het Brusselse parket vraagt de raadkamer alle betrokkenen buiten vervolging te stellen. Dat schrijft De Tijd vandaag en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. 

Het is wel afwachten of de raadkamer daarop ingaat. De Dexia-aandeelhouders die zich burgerlijke partij stelden, kunnen nog in beroep gaan. Het onderzoek draaide vooral rond mogelijke marktmanipulatie.

“Op 31 januari 2014 werd er een onderzoeksrechter gevorderd om een onderzoek te voeren lastens onbekenden voor feiten van marktmanipulatie”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “Het ging in het bijzonder om inbreuken op artikel 396 1 wet van 2 augustus 2002 inzake de toezicht op de financiële sector en de financiële diensten juncto artikel 649,4° Wetboek vennootschappen, in de periode van 1 september 2008 tot 2 november 2011. Dit gerechtelijk onderzoek kwam er nadat het parket klachten had ontvangen van twee aandeelhouders van Dexia en initieel een opsporingsonderzoek was gestart eind november 2011.”

“Het parket kan bevestigen dat zij in het kader van de regeling van de rechtspleging ten aanzien van Dexia en de heer Mariani Pierre een eindvordering tot buitenvervolgingstelling heeft opgesteld”, gaat de woordvoerster verder. “Gelet op de zitting van de raadkamer op 4 december zal het parket geen verdere informatie geven.” 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kenny Brusseel

  hoeveel hebben ze betaald voor hun niet te vervolgen

 • Marc Van der Vloedt

  Ze zouden een te "zwaar" staatsbelichaming moeten opgraven ?

 • Georges Vande Velde

  Dat wist iedereen reeds lang. Nog zo’n geval van speciaal volk dat imuun is voor misdrijven en veroordelingen. Belistan aan de noordzee !!

 • Brianna Dams

  Wie zijn ogen sluit ziet niets.

 • patrick morel

  Wat een verrassing, prioriteit is zwart werk. Hoe meer je foefelt en steelt hoe meer ze je met rust laten, voorbeelden zijn legio.