Parket wil Sudpresse voor rechter omdat journalist gesprek Michelle Martin afluisterde

Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux.
AFP Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux.
Het parket heeft vrijdag gepleit dat de Franstalige mediagroep Sudpresse en een van zijn journalisten voor een correctionele rechtbank moeten verschijnen, omdat ze informatie illegaal verkregen hebben. De zaak gaat over de bemiddeling tussen Jean-Denis Lejeune, de vader van Julie, die door Marc Dutroux werd ontvoerd en vermoord, en Michelle Martin, de ex-vrouw van Dutroux. Een vertrouwelijk gesprek tussen beiden lekte in 2012 uit in de pers.

Volgens de media was het lek afkomstig van de gsm van de bemiddelaar, die "uit zichzelf teruggebeld" zou hebben naar de redactie nadat die op grond was gevallen. Er werd destijds een onderzoek geopend naar de journalist die over het gesprek berichtte, naar Sudpresse en naar de bemiddelaar. Die laatste werd intussen buiten vervolging gesteld.

Vrijdag was de vraag of de feiten die Sudpresse en de journalist ten laste worden gelegd, neerkomen op een persmisdrijf of op een misdrijf via de pers. Afhankelijk daarvan zal een hof van assisen of een correctionele rechtbank de zaak behandelen.

Na afloop van de debatten oordeelde de openbaar aanklager dat het recht op informatie en de vrijheid van meningsuiting, die ingeroepen werden door de verdediging, niet van toepassing waren en dat het in de geest van de grondwet niet om een persmisdrijf gaat. Het parket meent daarom dat een correctionele rechtbank de zaak moet behandelen en geen hof van assisen.
Uitspraak op 14 oktober. 
16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • GERARD DE PELECIJN

  Geen cordon rond zulke gasten maar wel rond het VB!

 • Frans Mechelen

  Schrik niet als de rechtbank en de huisvesting van de zooooo brave madam eens bezoek mocht ontvangen! Dat zal dan de keuze zijn van justitie zelf zeker!

 • CARLA VAN DEN EYNDE

  Wat de bevolking betreft heeft noch dutroux, noch michele martin nog enige rechten, die mensen zijn dood voor de maatschappij en hopelijk gebeurd dit ook snel in werkelijkheid. Hoe sneller ze onder de grond zitten hoe sneller de familie van de gedode kinderen eindelijk opgelucht kunnen ademhalen. En liefst hen begraven op hun buik zodanig mochten ze nog kunnen kruipen dat ze naar onderen kruipen!

 • Danny Damiaens

  Dat is niet erg,zolang je maar geen lid bent van schild en vrienden!

 • josianne keppens

  dat dat mens nog vrij mag rondlopen! schandalig is het!