Parket waarschuwt voor sms'en waarmee fraudeurs bankrekeningen proberen te plunderen

THINKSTOCK
Er loopt een onderzoek naar fraudeurs die via sms-berichten in naam van AXA Bank de rekeningen van klanten proberen leeg te halen. De ‘phishers’ gebruiken het verkort nummer 8128, meldt het parket Oost-Vlaanderen. Ook andere grootbanken zouden al slachtoffer zijn van de praktijk.

Het parket is het onderzoek gestart in samenwerking met de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen, nadat er sinds deze morgen frauduleuze sms-berichten verstuurd worden.

"In een eerste bericht wordt een link gegeven om te voorkomen dat je rekening wordt opgeschort. Klik je op deze link, dan vragen ze om je kaartnummer en codes in te geven", zegt het parket. "Ga hier zeker niet op in. Met deze gegevens wordt je rekening leeggehaald. Een bank vraagt nooit vertrouwelijke gegevens via sms-bericht.”

Wie de link toch al geopend heeft en gegevens ingegeven heeft, moet zo snel mogelijk contact opnemen met de bank of zijn bankkaart laten blokkeren via card stop op 070/344.344. Wie een financieel nadeel heeft, kan klacht indienen bij de politie.

Ook andere banken werden al met de fraude geconfronteerd. “Met de ‘phishing’-mails waar diverse banken slachtoffer van werden, zijn de mensen al vertrouwd. Het gebruik van sms-berichten is een iets recenter fenomeen. Via sms worden de klanten van verschillende banken geviseerd”, stelt het parket.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Sells

  tot zover het veilig online bankieren

 • Marjan Van Puyenbroeck

  Ik begrijp niet waarom er niet massaal alle krachten gebundeld worden om zo een oplichters eeuwig spijt te laten krijgen van hun daden. Ze willen dat we meer gebruik maken van betalen zonder code etc..... No no no no no!!! Zolang men zoveel medelijden heeft met die virtuele misdadigers vertrouw ik enkel casch geld!!!!!

 • Mario Adams

  AXA zijn zelf de grootste fraudeurs.

 • Roelant Kristof

  Vorige week ook zo een sms gekregen !! In naam van ING ben bij die bank al jaren weg. Ze zijden dat dat mijn kaart ver verlopen was . Lekker negeren xd !!

 • vangeel guido

  Parket moet ze pakken en niet laten lopen.Men oogst wat men zaaid.