Parket vraagt verbeurdverklaring van ruim 1,3 miljoen euro van cannabisbende

Illustratiebeeld.
Thinkstock Illustratiebeeld.
In het proces over de 24-koppige cannabisbende voor de Hasseltse correctionele rechtbank zijn vandaag enkele advocaten aan het woord gekomen. Het proces met als vermeend kopstuk een 47-jarige man uit Genk gaat over zes cannabisplantages in Houthalen-Helchteren, Tessenderlo, Seraing en Limbourg. Het parket vraagt de verbeurdverklaring van een totaalbedrag aan vermogensvoordelen van ruim 1,3 miljoen euro.

Het proces moest worden overgedaan omdat er mogelijk een probleem was inzake de onpartijdigheid van een rechter in de driekoppige rechtbankzetel.

In Houthalen trof de politie MidLim op 5 november 2014 in een voormalige bakkerij liefst 2.069 planten aan. Er was nog niet geoogst, maar de plantage had bij een oogst van 300.000 euro kunnen opleveren.

Voor de leider uit Genk werd 8 jaar cel en 30.000 euro boete gevorderd. Zijn raadsman, Rik Vanreusel, deed de rechtbank een suggestie van vier jaar cel.

Een uitbater van een growshop in Nederland, die voor de aanvoer van materialen voor de opbouw van plantages zorgde, hangt bij verstek 5 jaar cel en 18.000 euro boete boven het hoofd. Volgens advocaat Vanreusel kan deze man in Utrecht een grotere rol worden toegeschoven dan nu blijkt. Zijn cliënt uit Genk ontkende zijn betrokkenheid bij drie van de zes plantages. De man uit Genk betaalde een borgsom van 25.000 euro om vrij te komen.

De 26-jarige schoonzoon van de spilfiguur riskeert 5 jaar cel en 18.000 euro boete. Een enkelband na een eerdere veroordeling voor cannabisteelt hield hem niet tegen om weer in zee te gaan met zijn schoonvader. 

Gewapende Bulgaren

Voor het onderhouden en bewaken van de cannabisplantages werden gewapende Bulgaren ingeschakeld. De man die voor de aanvoer van Bulgaarse handlangers zorgde, riskeert 4 jaar cel en 12.000 euro boete. Een Chinees van Vietnamese afkomst die naar potentiële locaties in het Waalse landsgedeelte zocht, riskeert dezelfde straf.

Een 47-jarige elektricien uit Hoeselt zorgde voor de stroomtoevoer. Hij riskeert 40 maanden cel en 6.000 euro boete. Naar eigen zeggen bezocht hij 25 tot 30 locaties om eventuele elektriciteitswerken uit te voeren. Dat deed het Limburgse parket vermoeden dat de organisatie al veel langer bezig was dan hetgeen momenteel in het strafdossier staat.

Voor de Oekraïense vriendin van de spilfiguur werd 18 maanden en 6.000 euro boete gevraagd. Zij zou haar gsm en wagen hebben uitgeleend. Haar advocaat Toon Muysewinkel vroeg de vrijspraak omdat ze niet op de hoogte zou zijn geweest van de cannabisteelt van haar partner.

Deze namiddag pleitten nog advocaten Jan Lambert en Warnants, die voor hun cliënten een milde bestraffing vroegen. Ze gingen voor een opschorting of een straf met uitstel.

Vrijdag 9 februari vindt de volgende procesdag plaats.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Het zal, zoals gewoonlijk, verjaren, of uitlopen op procedure fouten.

 • Hans Hoppe

  Hier raaskalt men nog over cannabisBENDE. In de rest van de wereld is men de toekomst aan het voorbereiden en gaat men voor legalisering van cannabis. Arm Vlaanderen.

 • rik lagrou

  dit zou toch automatisch moeten Heeft de wetgever dan niets gedaan? Een goede advocaat kan procedure fouten of dergelijke vinden en dan Nee inkomsten van illegale producten gebruiken om rechtbanken en gevangenissen onderhouden :ook deel voor ontwenning centra

 • zulma terrana

  Gewoon aanslagen goeie inkomsten . Gelijk ook de reden waarom de staat het niet wil legaliseren . Als je iets illegaal maakt schiet de prijs de lucht in, en trekt het een massa criminelen aan .Legaliseer het ,smijt er een tax op(vaste inkomsten) en de criminaliteit verdwijnt omdat er niks meer op te verdienen valt . We kunnen agenten beter gebruiken dan ze achter struiken onkruid te laten zoeken .

 • piet devlieger

  Zal die vordering ooit kunnen geïnd worden ? Ik vrees van niet.