Parket vraagt drie maanden met uitstel voor ex-woordvoerder Gentse politie

BELGA
Steven De Smet, de voormalige woordvoerder van de Gentse lokale politie, heeft voor de strafrechter vrijspraak gevraagd. De Smet moest zich voor de correctionele rechtbank in Gent verantwoorden voor schending van het beroepsgeheim. Het openbaar ministerie vraagt drie maanden cel.

De Smet wordt beschuldigd van het lekken van een intern politierapport over de rellen begin juni op de Kouter in Gent na de vertoning van de voetbalmatch België - Turkije. Na de wedstrijd vochten supporters met elkaar en werden zware vernielingen toegebracht in de Gentse binnenstad. De Smet zou een intern verslag, dat aantoonde dat de politie slecht voorbereid was, doorgespeeld hebben aan CD&V-politicus Veli Yüksel. Die stapte met het rapport naar de pers en gaf later toe dat hij documenten van De Smet kreeg.
 
Beschadigen
Het parket voert aan dat De Smet hiermee een politiecollega die verantwoordelijk was voor de veiligheid op de Kouter, wilde beschadigen. De Smet ontkent dat echter met klem. "Ik heb geen problemen met die man. Ik weet zelfs niet waar men vandaan haalt dat er spanningen zouden zijn tussen ons."
 
Beroepsgeheim
Ook voor de schending van het beroepsgeheim vraagt hij de vrijspraak. "Het ging niet om een intern rapport, maar een nota opgesteld door een bevriende collega. Hij had die voor zichzelf opgemaakt, het ging niet om een officieel verslag." Wel geeft De Smet toe onvoorzichtig te zijn geweest. "Maar dat ik dat in het vervolg niet meer zal doen, dat is duidelijk. Ik had nooit gedacht hier te staan."
 
Vertrouwelijke e-mail
De Gentse procureur des konings Johan Sabbe meent dat De Smet wel degelijk zijn beroepsgeheim schond door een intern politierapport te lekken. Hij vraagt drie maanden cel. "Op 5 juni worden enkele politiemensen uitgenodigd om samen te zitten om de incidenten te bespreken", voert Sabbe aan. "In de titel van de e-mail die hierover wordt rondgestuurd, staat duidelijk 'vertrouwelijk'. Bovendien werd een gerechtelijk onderzoek gestart naar de daders van de rellen. En tijdens de duur van een gerechtelijk onderzoek mag enkel de procureur des konings, met toestemming van de onderzoeksrechter, communiceren. Bovendien had de korpschef zelf al aangekondigd alle communicatie over de rellen zelf te zullen voeren."

Blanco strafblad
De procureur benadrukt dat er dus meer dan voldoende aanwijzingen zijn dat De Smet zijn beroepsgeheim schond door een interne nota door te sturen naar het Vlaams parlementslid. Sabbe onderstreepte wel de jarenlange goede samenwerking tussen het parket en De Smet en zijn blanco strafblad. De Smet riskeert maximaal zes maanden cel, maar Sabbe milderde zijn vordering tot drie maanden met uitstel en een boete van 100 euro door de verzachtende omstandigheden.

Vleesgeworden agent
Filip Van Hende, de raadsman van De Smet, vindt niet dat zijn cliënt die straf verdient. "Hij is het gezicht van de Gentse politie, de vleesgeworden Gentse agent", aldus Van Hende. "Hij heeft nooit anders gedaan dan het Gentse korps een positief imago trachten te bezorgen. Maar als hij nu strafrechtelijk wordt veroordeeld, zal ook een tuchtprocedure worden opgestart binnen de politie en dat verdient hij en zijn carrière niet. De tekst die hij doorstuurde aan het Vlaams parlementslid, was ook geen vertrouwelijk officieel document, maar een eigen nota van een vriend." Uitspraak op 30 maart.