Parket twijfelt over terughalen IS-strijders

Een vlag van Islamitische Staat.
Photo News Een vlag van Islamitische Staat.
Het federaal parket waarschuwt vandaag in De Tijd voor grote moeilijkheden als we Belgische IS-strijders terughalen die in ons land nog niet bij verstek zijn veroordeeld.

"Of we de foreign terrorist fighters terughalen, is een politieke beslissing. Wij hebben daarover geen advies te geven. Dat is niet onze bevoegdheid", benadrukt het federaal parket in een reactie aan De Tijd. "We maken ons klaar om alle extra procedures te beheren als strijders worden teruggehaald."

Het federaal parket wijst wel op de gevolgen. "Sommigen van die strijders zijn al in ons land bij verstek veroordeeld. Zij worden bij hun terugkeer meteen naar de gevangenis overgebracht. Ze kunnen verzet aantekenen en opnieuw voor de rechtbank verschijnen.”

"De anderen, die nog niet in ons land zijn veroordeeld, zullen worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Het parket zal de onderzoeksrechter vragen hen onder aanhoudingsmandaat te plaatsen en het onderzoek voort te zetten. Maar de grote moeilijkheid is nu nog bewijzen te verzamelen. We kunnen moeilijk speurders ter plaatse sturen", aldus het parket.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Vinck

  ze zullen wel een verstandsloze rechter vinden die een precedent zal creeren. Gevolg dat ze allen moeten terugkomen en maxx 5 jaar al lid van terreurorganistie, rest kan men niet bewijzen en dan al Geens ze loslaten voor die 5 jaar wegens goede gedrag? Dit is volgens mij het scenario.................

 • Gerry Cle

  Wat is het beste en veiligste voor de Belgische burgers? Ze ginder in alle vrijheid laten misdaden begaan en terroristische aanslagen op het westen voorbereiden of ze hier voor het gerecht brengen en opsluiten zolang ze een gevaar vormen?

 • Dirk Vregels

  Ze laten nu al criminelen vrij omdat er geen plaats is in de gevangenissen waardoor het recividisme sterk is toegenomen afgelopen jaar. Dus met de terugkomst van deze strijders zullen burgers ten alle tijden de nadelen ervan ondervinden. Om de ene crimineel te kunnen opsluiten moeten ze een andere crimineel vrijlaten. Waar zit de winst of veiligheid?

 • jos beverke

  Als een Belg in Japan of een ander Oosters land een misdaad pleegt wordt die daar berecht.Waarom voor dat gespuis uitzonderingen willen maken?Misdaden(lees gruwelijke moorden)ginder begaan, moeten ginder berecht worden!Er zijn er zo een 300tal mannen die naar ginder vertrokken zijn (waarvan een gedeelte gesneuveld) en vrouw(en) + een pak kinderen!

 • Emile De Smedt

  Heeft federaal parket het licht gezien?Geboefte kan hier telkens opnieuw hun gangetje gaan.Die zo gezegde strijders,in feite moordzuchtige religieuze dwepers of toch maar niet zullen niet alleen gangetje gaan.Zijn getrainde booswichten die best verbannen blijven in verste droge hoek van de woestijn.