Parket tekent beroep aan tegen vrijspraak vrijwilligers die migranten onderdak verleenden

Anouk Van Gestel, hoofdredactrice van het Franstalige vrouwenmagazine Marie Claire, bood een jonge Soedanees onderdak aan.
Jan De Meuleneir/Photo News Anouk Van Gestel, hoofdredactrice van het Franstalige vrouwenmagazine Marie Claire, bood een jonge Soedanees onderdak aan.
Het parket-generaal van Brussel heeft beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank in december betreffende het dossier van mensen die migranten onderdak hadden geboden. In dat proces werden vier burgers, onder wie journalisten Anouk Van Gestel en Myriam Berghe, vrijgesproken. Dat heeft het Burgerplatform deze namiddag aan Belga meegedeeld. Volgens die steunorganisatie betreft het beroep alle bepalingen van het vonnis, dus ook de vier vrijspraken. Het parket-generaal bevestigde het nieuws later op de dag.

De vier Belgen moesten zich vorig jaar verantwoorden nadat ze vluchtelingen onderdak hadden verschaft. Een van hen was journaliste Anouk Van Gestel, die een 16-jarige Soedanees onderdak aanbood. Van Gestel is hoofdredactrice van het Franstalige vrouwenmagazine Marie Claire. Ook collega-journaliste Myriam Berghe van Femme D’aujourd’hui zat op het beklaagdenbankje. Zij had 55 migranten opgevangen.

Naast de twee journalistes moesten ook een sociaal assistente en een Tunesische man die onderdak had geboden aan een dakloze illegaal voor de rechtbank verschijnen.

Ze stonden terecht voor mensensmokkel en lidmaatschap van een criminele organisatie, omdat ze transitmigranten geholpen zouden hebben om Engeland te bereiken. De vier werden in december door de Brusselse correctionele rechtbank vrijgesproken. Daartegen tekent het parket-generaal nu dus beroep aan.

Smokkelen van migranten

In december zaten nog acht anderen, in België verblijvende migranten, in de strafbank. Volgens het parket hadden die anderen zich schuldig gemaakt aan het smokkelen van andere migranten naar Groot-Brittannië door hen tegen betaling op rustplaatsen langs snelwegen aan boord van vrachtwagens te brengen. Zij werden toen veroordeeld, sommigen met uitstel, tot celstraffen van 12 tot 40 maanden. 

Berghe en de sociaal assistente worden nu door het parket aangewreven sommige van die mensensmokkelaars geholpen te hebben, bijvoorbeeld door hen hun gsm te lenen of hun laptop, of door hen op landkaarten aangeduid te hebben waar zich snelwegparkings bevonden. Anderzijds wil het parket wel de vrijspraak voor Van Gestel en de jonge, in België verblijvende Tunesiër.

“Solidariteit is geen misdaad”

Het Burgerplatform reageert verbaasd op het initiatief van het parket. Justitie “vergist zich van strijd”, oordeelt het steunplatform aan de vluchtelingen, eraan herinnerend dat zelfs de substituten van de procureur des Konings de vrijspraak hadden geëist van twee van de “onderdakverleners”. “Solidariteit is geen misdaad”, stelt het Burgerplatform, dat het “moeilijk’ is achter het besluit van het parket “geen politieke druk te zien”. 

Anouk Van Gestel tijdens het ‘proces van de solidariteit’
Jan De Meuleneir/Photo News Anouk Van Gestel tijdens het ‘proces van de solidariteit’14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bob Bedford

  @ Gino Denil: je formuleert het juist, maar interpreteert het verkeerd, want die mensen die in Brussel in dat park vertoeven zijn helemaal niet in levensgevaar ! Dus de wet is niet van toepassing. Zo simpel is het !

 • guido vermeyen

  Veel hulpverleners zijn eenzaam en die willen een beetje 'gezelschap' zeker?

 • roger brouwers

  Als het begint geld te kosten aan die zogezegde vrijwiligers zullen ze de kosten wel op de werkende bevolking schuiven.Vermoedelijk geen nagel om aan hun gat te krabben.Ken er zo verschillende...Wedde een dag te laat,een droge boterhan,maar voor de rest veel tamtam

 • Geert Vandewalle

  En terecht -illegalen helpen is strafbaar.

 • Francois stras

  Parket heeft gelijk , deze " hulpverleners" ...respecteren niet de wet ,dus veroordelen is de boodschap.