Parket opent strafonderzoek tegen ACW

BELGA
Het parket van Brussel opent een strafonderzoek naar mogelijke fiscale fraude en schriftvervalsing door de christelijke werknemerskoepel ACW. Dat schrijven De Tijd en L'Echo. Volgens parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur is dat onderzoek al geopend op 18 februari, toen de N-VA klacht indiende.

Het strafonderzoek is een gevolg van het dossier dat de N-VA indiende over de manier waarop het ACW fiscaal omging met de inkomsten uit de winstbewijzen van het ACW in Belfius (ex-Dexia Bank België). Daarbij sprak de N-VA van valsheid in geschrifte, belastingfraude en misbruik van vennootschapsgoederen.

"Dossier weegt zwaar genoeg"
Dat er een strafonderzoek volgt, betekent niet dat die aantijgingen ook gegrond zijn, aldus de kranten, maar het Brusselse parket vindt dat het dossier zwaar genoeg weegt om het te onderzoeken op misdrijven. Voorlopig zou er geen onderzoeksrechter worden ingeschakeld, maar zal een parketmagistraat zelf een opsporingsonderzoek leiden.

Het strafonderzoek komt bovenop het fiscaal onderzoek dat de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) eerder al opstartte. De werknemerskoepel houdt vol dat hem niets te verwijten valt en heeft al een klacht ingediend tegen N-VA-parlementslid Peter Dedecker wegens laster.

Procedure
"Telkens als er een klacht wordt ingediend bij het parket, openen wij een dossier", zegt de parketwoordvoerder. "Dat is ook in dit geval gebeurd maar sindsdien is aan de situatie niets veranderd." Het parket onderzoekt nu de klacht die door de N-VA is ingediend en verzamelt de nodige informatie om te beslissen welk verder gevolg er moet gegeven worden aan de klacht. "Het is nog veel te vroeg om over een eventuele vervolging of een gerechtelijk onderzoek te spreken", aldus nog de parketwoordvoerder.