Parket opent onderzoek naar krakers die VRT-ploeg belaagden

Een groep mannen omsingelde de cameraploeg en nam een dreigende houding aan.
VRT Een groep mannen omsingelde de cameraploeg en nam een dreigende houding aan.
Het parket van Oost-Vlaanderen opent een onderzoek naar de krakers aan het huis in Gent die gisteren een cameraploeg van de VRT hebben belaagd. Het busje van de journalisten werd klemgereden, waarna enkele krakers provocerende taal uitten en obscene gebaren maakten.

Deze week werd in Gent een huis aan het Stapelplein door Romazigeuners gekraakt, tot onvrede van de bewoners en de huiseigenaar. Dertien personen zouden zich in het huis bevinden, en de bewoners konden niets anders doen dan onder politiebegeleiding nog enkele waardevolle spullen uit hun huis halen en de woning verlaten.

Toen een VRT-cameraploeg gisteren het huis naderde om er poolshoogte te nemen, werden ze meteen klemgereden door een auto. De bestuurder stapte uit en liep op de journalisten af, waarna nog enkele andere mannen het voertuig omsingelden. Een iemand probeerde de deur van het busje te openen, de wagen werd bespuwd en er werden obscene gebaren geuit richting de journalisten. 

Het parket van Oost-Vlaanderen opent nu een onderzoek naar de belaging. "Dergelijk gedrag is absoluut onaanvaardbaar en er zal hieraan het gepaste gevolg worden gegeven", klinkt het tegenover de VRT. Het parket heeft de beelden die de journalisten konden maken opgevraagd. "De politie van Gent heeft opdracht gekregen om een proces-verbaal op te stellen wegens kwaadwillige belemmering van het verkeer en bedreigingen door middel van gebaren of zinnebeelden, de verdachten te identificeren en te verhoren. Op kwaadwillige belemmering van het verkeer staat opsluiting van 5 jaar tot 10 jaar", zegt het parket.
59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ANN LIMBOS

  Het onderzoek zal heeel lang duren, en bij gebrek aan bewijzen gestopt worden. Wedden?

 • jan van dessel

  Wat moet er nog onderzocht worden? De beelden spreken voor zich.

 • ANN LIMBOS

  We hebben niks verkeerd gedaan meneer de juge. Bij ons is dat gewoon.

 • Gerry Cle

  Op belemmering van het verkeer staat vijf tot tien jaar gevangenis. Op het doodrijden van iemand amper één maand rijverbod. Om 'kraken' te beletten zou er een wet moeten komen waarbij het ocmw leegstaande panden kan opvorderen om daklozen te herbergen. Met een federale regering die opkomt om de armsten te helpen mag dat geen probleem zijn.

 • Jan Van Rompaey

  En daar zal het bij blijven. Want tsjeef Geens beweert dat illegalen niet kunnen gestraft worden. Iedereen mag in Gent zijn gangen gaan, behalve de weinige echte Vlamingen die er nog wonen. Overal worden ze beboet en gestraft. Voor krakers en bandieten sluit het stadsbestuur de ogen. Waarom komen ze nu niet op TV om wat uitleg te geven?