Parket onderzoekt recente drugsdoden

Ter illustratie
thinkstock Ter illustratie
Er loopt een opsporingsonderzoek naar de drie doden die de voorbije maanden gevallen zijn in Oost-Vlaanderen bij het gebruik van nieuwe drugs. Dat bevestigt het Oost-Vlaamse parket, nadat het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid had gewaarschuwd voor nieuwe psychoactieve stoffen (NPS).

Het gaat om de heel sterke opioïden U-47700, acrylfentanyl en ocfentanyl (een variant van heroïne). In Oost-Vlaanderen waren er in de eerste helft van mei twee drugsdoden. Een 28-jarige man had acrylfentanyl opgesnoven, een afgeleide van fentanyl. Een 30-jarige man overleed nadat hij een poeder met ocfentanil, cafeïne en paracetamol had ingespoten.

In het Gentse is vorige maand een 35-jarige man overleden nadat hij 3-MeO-PCP had ingenomen, een hallucinogene dissociatieve drug die verwant is met fencyclidine of PCP. De 35-jarige man had geen voorgeschiedenis van gekend druggebruik, maar ter plaatse werd een poeder gevonden dat vermoedelijk opgesnoven werd.

De nieuwe drugs zijn heel krachtig en extreem gevaarlijk, waarschuwt het Belgian Early Warning System on Drugs. Politie en parket onderzoeken de overlijdens, zegt parketwoordsvoerster Katrien Borms. "Wij kunnen bevestigen dat er een opsporingsonderzoek loopt. Naar aanleiding daarvan is de waarschuwing uitgeschreven. Over het opsporingsonderzoek en de feiten zelf kunnen wij momenteel echter, in het belang van het onderzoek, geen verdere informatie verschaffen."