Parket onderzoekt doodsbedreigingen tegen Sven Mary en zijn gezin

AFP
Het parket Halle-Vilvoorde start een onderzoek naar de bedreigingen aan het adres van advocaat Sven Mary en zijn gezin. Dat meldt het parket in een persbericht. 

Mary, die terreurverdachte Salah Abdeslam verdedigt op het proces rond de schietpartij in Vorst, vroeg vorige week de vrijspraak voor zijn cliënt. Volgens de advocaat is er een inbreuk gepleegd op een taalwetgeving. Zijn vraag voor de vrijspraak lokte heel wat kritiek uit. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) noemde de demarche gisteren in 'De zevende dag' "onbegrijpelijk". Econoom Geert Noels riep zelfs op tot een Witte Mars aan het Brusselse justitiepaleis als Abdeslam zou vrijgelaten worden.

Ook het grote publiek pikte de vraag tot vrijspraak niet. Mary ontving na zijn pleidooi in Brussesl naar eigen zeggen tientallen haat- en dreigmails. In de berichten worden ook zijn twee dochters geviseerd. "Uw kinderen zouden zelf moeten ontploffen", staat in een van de e-mails.

Het parket heeft nu een onderzoek geopend naar de berichten. "Aanleiding voor dit initiatief zijn berichten in verschillende media dat Mary en zijn gezin door onbekenden bedreigd zouden worden. De advocaat zal hierover gecontacteerd worden van zodra hij terug is uit verlof. Zelf heeft hij hiertegen tot dusver nog geen klacht neergelegd. Het gerechtelijk onderzoek wegens schriftelijke bedreigingen en misbruik van een telecommunicatienetwerk is echter reeds opgestart", zegt parketwoordvoerder Gilles Blondeau.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lodewijk maesen

  is dat dan verkeerd hem voor te stellen hoe het zou zijn als zijn 2 kindjes mee ontploft waren....tja das lot van de slachtoffers maar enkel aan dader is er te verdienen he svenneke...

 • vanaeken jokke

  Allemaal goed en wel Gino maar de beklaagde ERKENT het Belgisch gerecht niet.Dus gewoon terug vanwaar hij gekomen is en nooit meer vrij laten dan hoeft die zever niet te blijven duren.

 • Marc Van Den Berghe

  Hier is duidelijk sprake van uitlokking en provocatie van misdrijven is verboden. Sven Mary's cliënt weigert de Belgische wetgeving te erkennen, maar Mary gebruikt diezelfde wetgeving wél om zijn client vrij te pleiten! Hier wordt m.a.w. moedwillig misbruik gemaakt van het recht van verdediging, het is aanstootgevend en bevuilt de reputatie van de advocatuur.

 • Gilbert Haelewyn

  Gaat het Parket ook die falende onderzoeksrechter onderzoeken, waarom hij die fout gemaakt heeft?

 • Gino Denil

  Een advocaat spreekt geen terroristen vrij. Zijn taak is om een beklaagde te verdedigen en om er op toe te zien dat de rechtsregels juist toegepast worden. Het is aan de procureur en het parket om de bewijslast aan te brengen en aan de rechter om te oordelen. Mary doet zijn werk. Op de juiste manier en binnen zijn bevoegdheden. En politici die advocaten bekritiseren en rechters onder druk zetten doen hun wetgevend werk niet en overtreden hun bevoegdheden.