Parket onderzoekt coaches en therapeuten zonder relevante opleiding

iStock
Er lopen twaalf onderzoeken naar pseudo-psychologen zonder relevante diploma's. Dat berichten De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag.

De zelfverklaarde coaches of therapeuten hebben geen basisopleiding psychologie. Twee noemen zich bijvoorbeeld hypnotherapeut en werken met een 'energetische' vorm van hypnose. Voor geen van de therapieën is er een wetenschappelijke basis. Toch geven de 'therapeuten' bijna allemaal aan dat ze depressies behandelen.

Advocate en specialiste medisch recht Jellina Buelens is zeer kritisch. "Een coach die op zijn website zegt dat hij depressies behandelt, begeeft zich op gevaarlijk terrein. Een depressie is een erkende ziekte en dan overtreed je de wet."
De bal ging aan het rollen door een klinisch psycholoog, een huisarts en twee leden van Skepp, een actiegroep tegen pseudowetenschap. Samen onderzochten ze de websites van 63 personen.

Onwettige uitoefening van gezondheidszorg

De dossiers met printscreens van die websites werden doorgespeeld aan de Provinciale Geneeskundige Commissies (PGC). Die overheidsinstantie is onder andere bevoegd voor het opsporen van onwettige uitoefening van de gezondheidszorg.

De PGC's van Limburg en West-Vlaanderen speelden de dossiers door aan de parketten van Hasselt en Ieper. Er zijn nog tientallen gelijkaardige dossiers bekend bij overheid en gerecht, klinkt het.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andy Verachtert

  Er moet wellicht eens grootscheeps opruiming gehouden worden in coaches, ervaringsdeskundigen, begeleiders en zelfverklaarde "therapeuten" die met geen of de verkeerde geloofsbrieven patiënten van hun geld afhelpen. Ze besmetten ook de bona fide gecertifeerde psychologen met een slechte reputatie. Tip : als je klachten na een 8-tal sessies niet beter zijn, dan ben je bij de verkeerde persoon.

 • Dick DECOCK

  Dus "met" diploma mag je nog steeds de grootste onzin verkopen en langs de kassa passeren.

 • Krysia ostrega

  Ik moet al helemaal niks weten over psychologen ,ze kunnen zo'n onzin verkondigen.. iemand met problemen kan er zelf uit geraken zonder psychologen ,vooral in jezelf blijven geloven ,en nooit opgeven ..naar mooie muziek luisteren is al een therapie !Psychologen kosten enkel veel geld ,daarop laten ze je nog regelmatig terug komen op consultatie .

 • jan van dessel

  Al die talloze bedrijfjes die reeds tientallen jaren cursussen zoals bijvoorbeeld team building, time management en vele andere, dienen in de eerste plaats als aftrekpost voor de bedrijven en leveren meestal niks op voor de deelnemers.

 • michel wanquet

  En nu nog al die zelfverklaarde voetbaltrainers.....