Parket in beroep tegen vrijlating mensensmokkelaars door personeelstekort

Het parket Halle-Vilvoorde gaat in beroep tegen de beslissing van de Brusselse correctionele rechtbank om vijf leden van een vermoedelijke bende Albanese mensensmokkelaars vrij te laten omdat hun proces niet kon plaatsvinden. Deze voormiddag konden de verdachten voor de vierde maal niet naar de zittingszaal gebracht worden omdat het Veiligheidskorps over onvoldoende personeel beschikt.

De organisatie waartoe de verdachten behoorde, zou tussen november 2013 en juni 2014 minstens 84 vluchtelingentransporten hebben uitgevoerd naar Groot-Brittannië. De vluchtelingen hadden de keuze tussen twee transportwijzen. Ofwel werden ze op een parkeerterrein langs de E40-autosnelweg op een vrachtwagen gestopt en betaalden ze tot 3.000 euro per persoon, ofwel kozen ze voor een transport "met garantie", waarvoor ze tot 6.000 euro moesten betalen. Dan werden de vluchtelingen opgehaald in een Brussels café en met een personenwagen naar Nederland gebracht, waar ze dan op een vrachtwagen naar het Verenigd Koninkrijk konden stappen.

Het proces tegen de bende had op 13 mei moeten beginnen maar werd achtereenvolgens uitgesteld naar 19 mei, 27 mei en maandag 1 juni. Maandagvoormiddag bleek dat de gedetineerden opnieuw niet tot in de zittingszaal geraakten. Intussen had de verdediging van zes verdachten verzoekschriften neergelegd om hen vrij te krijgen. De rechtbank besliste uiteindelijk om vijf verdachten, die een verblijfsadres konden voorleggen, vrij te laten, mits betaling van een borgsom van 4.000 euro.
    
Het parket Halle-Vilvoorde heeft nu beslist om tegen die beslissing in beroep te gaan, zo meldt parketwoordvoerder Gilles Blondeau.