Parket: "Elk perslek schaadt onderzoek naar misbruik Kerk"

Jean-Marc Meilleur (midden)
UNKNOWN Jean-Marc Meilleur (midden)
De lekken naar de pers in het gerechtelijk onderzoek naar kindermisbruik in de kerk zijn uitermate schadelijk voor dat onderzoek. Onder die omstandigheden is het zowat onmogelijk om een sereen onderzoek uit te voeren. Dat heeft het Brusselse parket vandaag gezegd op een persconferentie. Het parket zal dan ook systematisch bij elk lek een onderzoek openen naar schending van het beroepsgeheim, aldus parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur.

Het parket heeft al twee dergelijke opsporingsonderzoeken geopend. Het eerste moet onderzoeken hoe een journalist te weten kwam dat er stukken uit het dossier Dutroux waren gevonden in het bisschoppelijk paleis in Mechelen en het tweede moet achterhalen hoe details over het verhoor van kardinaal Danneels in de pers terechtkwamen. Het parket tilt zwaar aan de lekken.
 
"Elk lek is schadelijk voor het onderzoek en voor de slachtoffers die erin betrokken zijn, zegt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. "We roepen de mensen binnen het onderzoeksteam op om meer verantwoordelijkheid aan de dag te leggen en we roepen de pers op om een aantal rechtsprincipes, zoals het vermoeden van onschuld en het respect voor het privéleven, te respecteren. Zowel het parket als de onderzoeksrechter willen dit onderzoek, dat pas een paar weken loopt, op een zo sereen mogelijk manier voeren. Dergelijke lekken maken dat onmogelijk." (belga/ka)