Parket eist voorbeeldstraf voor doodrijder De Standaard-journaliste

Het ongeval gebeurde op de Haachtsesteenweg in Schaarbeek. De bestuurder reed 90 km per uur waar hij maar 50 mocht.
Google Het ongeval gebeurde op de Haachtsesteenweg in Schaarbeek. De bestuurder reed 90 km per uur waar hij maar 50 mocht.
Voor de Brusselse politierechtbank is het proces van start gegaan rond het dodelijk ongeval waarbij De Standaard-journaliste Stephanie Verbraekel om het leven kwam. De bestuurder gaf vandaag voor het eerst toe dat hij te snel reed op het moment van het ongeval. Het parket was bijzonder streng voor de beklaagde en eist een effectieve celstraf van 18 maanden. “Dit moet een voorbeeldstraf worden.”

Stephanie Verbraekel werd op 7 november 2017 aangereden door een wagen toen ze de Haachtsesteenweg in Schaarbeek overstak. De automobilist was niet onder invloed van alcohol en bleef na het ongeval ter plaatse. Tijdens het onderzoek hield hij steeds vol dat hij niet sneller dan 50 km per uur had gereden.

“Mijn uitlaat was kapot en maakte veel lawaai, dat gaf de indruk dat ik sneller reed dan het geval was”, liet hij destijds optekenen. De verkeersdeskundige die het ongeval onderzocht, concludeerde dat de man minstens 80 km per uur reed. “Ik betwist niet dat ik te snel reed”, gaf de beklaagde vandaag toe op de zitting.

Volgens Bruzz was de openbaar aanklager  tijdens haar vordering bijzonder streng voor de beklaagde. “Soms gebeuren er ongevallen waarbij er amper of geen fout gemaakt werd door iemand. Dat is hier niet het geval. Op de beelden is te zien dat de wagen een afstand van 400 meter aflegt in 16 seconden. Dat is omgerekend een snelheid van 90 km per uur! Op een steenweg waar de snelheid beperkt is tot 50 km per uur. De beklaagde is ook niet onmiddellijk gestopt, maar pas 58 meter verderop. Dat is extreem ver.”

Leugens en smoesjes

De substituut-procureur was naar eigen zeggen gechoqueerd door de arrogante houding van de verdachte na het ongeval. “Geen greintje spijt, geen enkele verontschuldiging. Enkel leugens en schandalige smoesjes. Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik zoiets zie na een dodelijk ongeval”.

Het parket wil daarom dat de rechtbank een voorbeeldstraf uitspreekt.  “Stephanie is dood, maar haar overlijden is gelukkig niet voor niets geweest”, aldus de openbaar aanklager. “Na het ongeval is heel Schaarbeek veranderd in een zone 30. Ik eis 18 maanden cel en ik verzet mij tegen elke gunstmaatregel die de verdediging vraagt. Daarnaast wil ik dat de rechtbank hem een boete oplegt van 1.500 euro en dat u de beklaagde een rijverbod oplegt van twee jaar met verplichting om alle examens opnieuw af te leggen”.

De advocaat van de bestuurder legt zich neer bij het rijverbod, maar vroeg de rechtbank om haar cliënt niet naar de gevangenis te sturen. “Hij is 20 jaar en heeft een jonge vrouw gedood. Dat draagt hij mee voor de rest van zijn leven. Welke straf u hem ook oplegt. Hij beseft wat hij gedaan heeft. Ik vraag om een probatie-uitstel of een werkstraf”.

Het vonnis valt op 21 juni.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudi Swinnen

  Is 18 maanden een voorbeeldstraf ??? Ja inderdaad , een goed voorbeeld dat de straffen in Belgie veel te licht uitvallen . 18 maand gevangenis staat gelijk aan geen gevangenis toch ???

 • Edmond Dillien

  Voor al die gene die op een of ander parket dienst doen" voorbeeld straffen werken niet dat doen ze al vanaf dat de auto in België algemeen werd " iedereen die een straf krijgt die ook laten uitzitten dat werkt wel, maar hier knelt het schoentje, ze geven ze een straf onder de 3 jaar en hij mag naar huis "onder strenge voorwaarden", waar dient die voorbeeld staf dan voor als voorbeeld hoe het niet moet kan ze perfect dienen, voor de rest is het pure quatsch!!!!!!

 • fons jackmaer

  18 maanden ! ! ! ! ! voor dit ongeval.... neen dat kan niet, zo weinig!

 • Michel Jacobs

  Een levenslang rijverbod lijkt me gepaster dan een paar maanden gevangenisstraf. Steek hem direct een paar jaar in de bak als men hem nog ooit achter een stuur aantreft, dat wel. Ook ter bescherming van de gemeenschap tegen dergelijke individuen. De strafmaat moet daartoe dringend aangepast, eerder gisteren dan morgen.