Parket bevestigt: Nederlandse trucker (56) die geel hesje doodreed opgepakt nabij Tilburg

Slachtoffer Roger B.
VTM Nieuws, rv Slachtoffer Roger B.
De trucker die vrijdag een ‘geel hesje’ heeft doodgereden in Wezet is opgepakt nabij Tilburg, net over de grens. Dat bevestigt het parket van Luik. Volgens Nederlandse media gaat het om een 56-jarige man uit Dongen (Noord-Brabant). Het parket gaat ook niet meer uit van een ongeval, maar van “opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg”. Volgens één getuige zou de trucker het slachtoffer voor de aanrijding hebben gezien, en toch zijn doorgereden. 

Het ongeval gebeurde vrijdagavond op de E25 van Luik naar Maastricht ter hoogte van Visé (Wezet), waar een protestactie van gele hesjes gepland was. De actievoerders wilden vrachtwagens, die in de richting van Maastricht reden, tegenhouden. Slachtoffer  Roger B. werd daarbij aangereden en zou op slag dood geweest zijn. De man woonde in het Luikse Liers en werkte bij het bedrijf Intradel. Een tweede persoon zou gewond geraakt zijn.

Na het ongeval had de politie aan de chauffeur bevolen om zich op een parking te zetten, iets verderop. Maar toen de agenten daar ter plaatse kwamen om de man te ondervragen, bleek de vrachtwagen verdwenen. Na een lange klopjacht werd de man gisterenavond nabij Tilburg opgepakt. Catherine Collignon, woorvoerster van het Luikse parket, bevestigt de arrestatie.

De politie kwam de trucker op het spoor op basis van de nummerplaat van de vrachtwagen die was genoteerd door getuigen. 
Volgens Collignon zit de man vast in Nederland en wordt hij in de loop van de dag verhoord. Ons land heeft om zijn uitlevering gevraagd. Als hij daarmee instemt, zal hij in de loop van volgende week naar België worden gebracht. Als hij weigert, moet een rechter beslissen en duurt het iets langer.

Bij de blokkade met dodelijke afloop waren voor zover bekend geen Nederlandse demonstranten betrokken. In Maastricht liepen actievoerders in gele hesjes gisteren met een zwarte rouwband tijdens hun wekelijkse tocht door de Limburgse hoofdstad. Ze deden dat uit medeleven met de nabestaanden van de “gele strijder”, lieten ze via Facebook weten.

Derde slachtoffer

Sinds het begin van de beweging van de gele hesjes, begin november, hebben drie Belgen bij aan de beweging gerelateerde incidenten het leven verloren. Het slachtoffer van vrijdag, Roger uit Luik, is het eerste slachtoffer onder de actieve demonstranten. De twee andere doden, autobestuurders, vielen allicht nadat zij verrast werden door blokkadeacties. Die twee andere slachtoffers vielen halfweg de maand december. Het ging om een vijftiger uit Solre-sur-Sambre en een in 1966 geboren vrachtwagenchauffeur uit het Bergense die in Doornik het leven liet. 

Gele rozen

Tussen de 200 en 300 mensen zijn gisteren samengekomen aan het treinstation van Luik-Guillemins. Daar hebben ze gele rozen uitgedeeld aan de demonstranten van de gele hesjes. Iets voor 15 uur, met eerst een minuut stilte ter ere van de overledene, vertrok de groep vervolgens in de regen naar het centrum van Luik. Met de rozen, en met kaarsen op een tafel, herdenken de gele hesjes de man uit Wezet (Visé). De weduwe van het slachtoffer was ook ter plaatse.

Aan het treinstation van Luik-Guillemins hebben ze gele rozen uitgedeeld.
BELGA Aan het treinstation van Luik-Guillemins hebben ze gele rozen uitgedeeld.

Pamfletten

In Namen werd actiegevoerd op verschillende rotondes. Ook daar werd hulde gebracht aan de overleden Roger B. Het lied van de Italiaanse revolutionairen “Bella Ciao” weerklonk. Intussen werden pamfletten met hun eisen uitgedeeld aan automobilisten. Die werden ook opgeroepen om zich bij de gele hesjesbeweging te voegen. Volgens de politie verliep de actie rustig. Een deel van de actievoerders trok dan in konvooi naar Bergen. Daar kwamen in de buurt van het treinstation enkele honderden demonstranten met gele hesjes samen. 

BELGAONTHESPOT23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fred Fourgon

  Als er zoiets gebeurt is het het allemaal niet waard geweest. Ik veroordeel géén van beide partijen, ken de ware feiten niet, maar wat een feit is is dat het verkeer "tegenhouden" op een snelweg levensgevaarlijk is, zelfs voor ordediensten en wegenwerkers. In elk geval veel sterkte voor de nabestaanden en familieleden van de omgekomen Roger.

 • Beatrix Klein

  Wat erg voor die vrachtwagenchauffeur.

 • Jentl Snauwaert

  Het is zijn eigen fout dat hij daar midden op de weg gaat staan. Die man kan er ook niets aan doen dat er plots iemand voor zijn vrachtwagen springt.

 • Lieven Luyten

  De eerste verantwoordelijke is dat gele hesje zelf! De tweede de overheid die deze leeghangers en ambrasmakers hun gang laten gaan.

 • Norbert Corten

  Volgens mij gaat de overheid hier zwaar in de fout door toe te laten dat individuele burgers zomaar een snelweg kunnen blokkeren,als zij de wet hadden toegepast dan had dit niet kunnen gebeuren. Langs de andere kant indien die vrachtwagen chauffeur die persoon opzettelijk heeft aangereden, is dit een moordaanslag.