Parkeren met ongeldige gehandicaptenkaart voortaan sneller bestraft dankzij app

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
De app die gesjoemel met parkeerkaarten voor gehandicapten kan detecteren, wordt na een succesvol proefproject in onder meer Antwerpen overal in België uitgerold. Dat kondigt staatssecretaris voor Personen met een Beperking Zuhal Demir (N-VA) aan. “Het zal voor fraudeurs steeds moeilijker worden om een plaats in te pikken die hen niet toebehoort. Zij mogen op hun hoede zijn”, zegt ze.

Fraude met ongeldige parkeerkaarten komt nog al te vaak voor in België. Momenteel zijn er ongeveer 220.000 ongeldige parkeerkaarten in omloop die niet zijn teruggestuurd om ze te vernietigen, en waarvan een deel dus nog in omloop is. Het gaat bijvoorbeeld om parkeerkaarten van overleden personen.

QR-code

Om gesjoemel tegen te gaan, lanceerde staatssecretaris Demir vorige zomer een app die de ongeldige kaarten er snel uit kan halen. Politieagenten, parkeerwachters en gemeenschapswachten kunnen een QR-code scannen of het kaartnummer ingeven, waarna de app meteen aangeeft of het om actieve of vervallen parkeerkaart gaat.

De app werd getest in Antwerpen, Namen en Koekelberg, en bleek succesvol, zegt Demir. De controleurs konden in totaal 16.305 kaarten scannen, waarvan er 12,5 procent ongeldig waren. Dubbele scans niet meegerekend komt dat neer op 1.382 ongeldige kaarten waarvan de meeste werden afgenomen. De meeste fraudeurs kregen een boete van 116 euro en een aantal auto’s werd ook weggesleept, zegt Demir.

Controleurs hebben er vanaf nu een krachtig wapen bij om streng te kunnen optreden

Zuhal Demir (N-VA), staatssecretaris voor Personen met een Beperking

“Asociaal en respectloos”

De staatssecretaris rolt de app nu uit naar alle Belgische steden en gemeenten. “Het zal voor fraudeurs steeds moeilijker worden om een plaats in te pikken die hen niet toebehoort”, maakt Demir zich sterk. “Zij mogen op hun hoede zijn, want controleurs hebben er vanaf nu een krachtig wapen bij om streng te kunnen optreden. Ik ben ervan overtuigd dat het bestraffen van dit respectloze en asociale gedrag er op termijn toe zal leiden dat meer parkeerplaatsen effectief vrij blijven voor personen met een handicap.”

Intussen blijft Demir ook ijveren voor een verhoging van de boete van 116 naar 174 euro. Ze is daarover nog “in overleg met de betrokken instanties”, klinkt het op haar kabinet.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lars vandenberge

  174 is nog veel te weinig boete voor mensen die jarenlang gratis hebben kunnen parkeren in steden.

 • Mario Bocque

  Ge moet tegenwoordig veel geluk hebben om je nog te kunnen parkeren op een invalide-plaats.

 • Axelle Schoolaert

  Ian, er zijn mensen die op het eerste zicht goed te been zijn. Duw vlot uit de auto kunnen enz, maar eenmaal een een afstandje moeten wandelen komt hun 'handicap' zichtbaar. Ikzelf heb een vriendin die een zo'n kaart bezit en ze is zij over het algemeen goed te been, maar laat haar geen 'lange' afstanden wandelen want dan begint ze te manken. En dan spreek ik over een goede dag.

 • Katherine Baker

  Nu is er enkel controle of ze niet vervallen is maar als iemand de nog geldige kaart doorgeeft aan heel de familie om te kunnen parkeren ? Hoe doet men daarop de controle ?

 • Ian Vandenbossche

  De controle op het afleveren van parkeerkaart voor gehandicapten moet veel strenger. Heel dikwijls zie je uit die autos, dicht bij dr inkom, perfect valide mensen ‘springen’ die nog even snel door de supermarkt ‘lopen’.