Park van Laken kost belastingbetaler elk jaar miljoen euro, maar toch blijft het dicht

De kwestie zou heel moeilijk liggen bij de koninklijke familie, omdat het de laatste plek is waar ze privacy heeft.
Baert Marc De kwestie zou heel moeilijk liggen bij de koninklijke familie, omdat het de laatste plek is waar ze privacy heeft.
Een interne nota van de overheid onthult dat de Koninklijke Schenking het park van Laken kan openen voor het publiek. Toch blijft het gesloten, al betaalt de belastingbetaler elk jaar 1 miljoen euro voor het onderhoud van het park. Dat schrijft De Tijd. Samen met journalisten van VRT NWS, Apache en Knack heeft de krant het volledige patrimonium doorgelicht van de Koninklijke Schenking. 

Het koninklijk domein in Laken is de grootste groene long van Brussel, ruim 180 hectare groot. Maar slechts drie weken per jaar is het volk er welkom, om de serres te bewonderen. Toegangsprijs: 2,5 euro per bezoeker. Waarom kan zo'n groot park niet het hele jaar toegankelijk zijn voor het publiek? Het is geen eigendom van de koninklijke familie. Het is voor 49 procent in handen van de staat en de resterende 51 procent is van de Koninklijke Schenking. Ook het kasteel waar koning Filip met zijn gezin woont, is eigendom van de staat.

Begin november bezorgde minister van Justitie Koen Geens (CD&V), bevoegd voor de Regie der Gebouwen, het parlement en de journalisten een interne nota van de Regie uit februari 2017 over de kwestie. De nota onthult dat het park van Laken wel degelijk kan worden opengesteld voor het grote publiek, maar dat één instelling daarover moet beslissen: de Koninklijke Schenking. 

Het park is een groene long in de hoofdstad.
Google Het park is een groene long in de hoofdstad.

Navraag bij insiders leert dat de kwestie heel moeilijk ligt voor de koninklijke familie, omdat het de laatste plek is waar ze privacy heeft. “Er ligt aan de overkant ook een groot park, en daar kan je veel meer mee doen”, klinkt het.

Het onderhoud van het park van Laken kost de belastingbetaler jaarlijks zowat 1 miljoen euro. Koning Leopold II gaf 120 jaar geleden in zijn schenkingsvoorwaarden nochtans aan dat de gronden “moeten bijdragen aan de publieke gezondheid in een dichtbevolkt gebied”.

Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philippe VANDEN BROECK

  Het gaat uiteindelijk om potentieel nationaal erfgoed . Ooit wordt het hopelijk toegankelijk voor publiek gedurende bepaalde tijd van het jaar zoals de Koninklijke serres. Het zou goed zijn eens te vergelijken met de subsidies die politieke partijen krijgen uit het belastingsgeld. Hun patrimonium (sommige partijen beleggen in gewoon vastgoed) vormt in het geheel geen erfgoed.

 • Roger Geens

  Als heel het jaar door bezoeken mogelijk zijn ,dan is het ook mogelijk dat de belastingbetalers een veelvoud van die som moeten ophoesten voor de jaarlijkse schade te herstellen ,veroorzaakt door de bezoekers . Die vier partijen die de ontdekking hebben gedaan ,hoeveel subsidies krijgen die toegestoken van "ons" belastinggeld ?.

 • Mady Vermeulen

  "Verschillende insiders bevestigden off the record dat de koning de touwtjes strak in handen heeft: beslissingen worden steevast afgetoetst bij het Paleis. Een insider vat samen: "Natuurlijk gebruiken ze allerlei trucs om kosten af te wentelen op de belastingbetaler. Maar wie kan hen daarin tegenhouden?" De vraag is niet wie deze koninklijke roversbende kàn maar WIL stoppen!

 • Paul Verbeeck

  Onderhouden met belastinggeld = openstellen voor diegenen die ervoor betalen . Die familie spreekt steeds over solidariteit, verdraagzaamheid,

 • Dan Midden

  1 miljoen euro voor het onderhoud van 170 ha? Loonkost tuinman is max 50k/jaar. Reken 100 000 voor het materiaal en er zijn dus 18 mensen nodig voor 170ha? Ik rij mijn gazon van 0.2ha af op 1u tgv veel draaien en keren en kleine zitmaaier. in dit soort parken rij je met deftig materiaal met hooglosser die vlot 1ha/u afrijden. dus met 8 mensen rij je wekelijks alles af, resten er nog 10 voor snoeiwerk?