Parijs heeft "goede hoop" Rafale aan België te kunnen verkopen als opvolger van F16

Het Rafale gevechtsvliegtuig van de Franse constructeur Dassault.
afp Het Rafale gevechtsvliegtuig van de Franse constructeur Dassault.
De Franse minister van Defensie Florence Parly heeft er nog steeds "goede hoop" op de Belgische overheid ervan te kunnen overtuigen om Rafale-gevechtsvliegtuigen te kopen als opvolger van de F-16. Minister van Defensie Steven Vandeput had eerder deze week al laten weten niet met Frankrijk te kunnen onderhandelen.

"Ik heb altijd goede hoop en ik ben vastberaden, want hoewel de Belgische minister van Defensie zich niet heeft uitgesproken voor dit voorstel, heeft hij gezegd dat het aan de Belgische regering is om de beslissing te nemen", aldus Parly op de radio France Inter. "Wat wil zeggen dat het spel nog niet is gespeeld."

Frans defensieminister Florence Parly.
afp Frans defensieminister Florence Parly.

Openbare aanbesteding

Voor de vervanging van de F-16's werkte de regering een openbare aanbesteding uit. Vijf regeringsagentschappen die namens hun vliegtuigbouwers optreden, mochten antwoorden op de 164 vragen in die 'Request for Government Proposal' (RFGP). De Amerikanen dienden een uitgebreid antwoord in voor hun F-35 van Lockheed, de Britten deden hetzelfde voor de Eurofighter Typhoon.

Frankrijk antwoordde niet volgens de procedure. Net voor de deadline maakte de Franse minister van Defensie wel een brief over aan Vandeput waarin een structureel partnerschap werd voorgesteld rond de Rafale van vliegtuigbouwer Dassault.

Voorkeur voor Europese aankopen

"Tussen een Amerikaans aanbod en een Brits, met het perspectief van de brexit zoals we die kennen, is het waar dat de Europese constructie het beter doet wanneer de stichters van de Europese Unie de voorkeur geven aan Europese aankopen", aldus nog de Franse minister.

Vandeput zei gisteren dat de Fransen geen prijsvoorstel hebben overgemaakt en op geen enkele van de opgelijste vragen hebben geantwoord. De minister meent dat verder onderhandelen met Frankrijk in het kader van de openbare aanbesteding België zou blootstellen aan kritiek en rechtsvervolging.

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA).
photo_news Defensieminister Steven Vandeput (N-VA).

De ministerraad beslist wat er precies met de brief van de Fransen moet gebeuren.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Voor wat is dat nodig ? We hebben toch een amateur leger en een paar dure vliegtuigen gaan het verschil zeker niet doen Verloren geld

 • MARK DECLERCQ

  Wordt t niet tijd voor een europees leger, ieder zijn specialisatie. Misschien kan Belgie beter investeren in nieuwe transportvliegtuigen (A400), recentelijk was er alleen de Belgische Hercules die Franse en Navo troepen naar west Afrika kon vervoeren. En dat levert ook werk voor Belgische bedrijven als Asco, Sabca ed...

 • Jean Geebelen

  Prachtig toestel. Heeft zijn palmares meer dan verdiend.

 • Myrtle Marien

  Blijft dat ding echt in de lucht ? Of hebben onze politici smeergeld nodig om dat onding te laten vliegen in België

 • jean petermans

  De "goede hoop" zou wel eens recht evenredig kunnen zijn met het betaalde smeergeld