Paradise Papers: "Alweer een schimmig ontduikingsschandaal. Wanneer wordt dit eindelijk ernstig aangepakt?"

Peter Vanvelthoven (sp.a).
BELGA Peter Vanvelthoven (sp.a).
Oppositiepartijen sp.a en PVDA willen dat het parlement de onthullingen rond de Paradise Papers aangrijpt om aanbevelingen te schrijven die verder gaan dan wat er uit de bus is gekomen bij de bijzondere commissie die de Panama Papers tegen het licht hield. Groen verwacht dat de regering met nieuwe maatregelen komt om fiscale onrechtvaardigheid te bestrijden. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reageert verbaasd op de verontwaardigde kritieken vanuit de oppositie.

"In de nasleep van de Panama Papers werd door velen uit de meerderheid beweerd dat schermconstructies in belastingparadijzen een fenomeen zijn uit het verleden, allerminst iets waar we ons vandaag nog druk over hoeven te maken", zegt Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a). "Maar niets is minder waar. Speurwerk van onderzoeksjournalisten wereldwijd onthult dat de problematiek van schermconstructies vandaag nog erg actueel is".

Vanvelthoven bekloeg er zich eerder al over dat de aanbevelingen waarover de meerderheidspartijen het binnen de Panama-commissie eens raakten, weinig ambitieus waren. Hij roept het parlement op dit moment aan te grijpen om meer verregaande aanbevelingen te formuleren. Vanvelthoven denkt daarbij aan een verbod om te handelen met offshore-constructies zolang je niet weet wie achter de constructie schuilgaat. Daarnaast moet een einde gemaakt worden aan de afkoopwet - de verruimde minnelijke schikking - en fiscale amnestie.

Ook PVDA-Kamerlid Marco Van Hees wil dat de bijzondere commissie de werkzaamheden hervat. Het extreemlinkse parlementslid merkt op dat van de 29 fiscale paradijzen die in de Paradise Papers opduiken, er slechts vier op de officiële Belgische lijst staan. "We moeten onderzoeken waarom de administratie en de regering tot een lijst met fiscale paradijzen komen die totaal naast de kwestie is."

"We verwachten kordate aanpak van belastingfraude"

"Alweer een schimmig ontduikingsschandaal", klinkt het bij Groen-Kamerlid Kristof Calvo. "Wanneer wordt dit eindelijk ernstig aangepakt?" Calvo wijst daarbij met een beschuldigende vinger richting minister van Financiën Van Overtveldt, die volgens hem "te vaak een remmende factor" is.

Calvo merkt op dat volgens de onderzoekers ook veel Belgen betrokken zijn bij de constructies. "Dit moet een prioriteit zijn voor de BBI en voor de regering. Dit moet meer opleveren dan korte termijn verontwaardiging bij enkele regeringsleden. We verwachten een kordate aanpak van belastingfraude, en nieuwe maatregelen van de regering om fiscale onrechtvaardigheid te bestrijden", besluit Calvo.

"Verbaasd over verontwaardigde reacties"

Minister Van Overtveldt merkt op dat de belastingsconstructies uit de verschillende "leaks" al sinds jaar en dag bestaan. "Ik verbaas me over de verontwaardigde reacties van sommige oppositieleden die in het verleden mee het beleid uittekenden", aldus de minister.

Hij wijst erop dat de regering het niet bij woorden houdt, "zoals de vorige regeringen", maar de afgelopen jaren maatregelen heeft genomen om fraude op te sporen. "Deze regering is de eerste die een doorkijkbelasting invoerde, zodat constructies op belastingparadijzen eindelijk aangepakt worden. Bovendien liggen de cijfers qua fraudebestrijding op recordhoogte, zowel voor wat het aantal behandelde dossiers, de sancties, als de effectieve inningen betreft". 
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Van der Poorten

  Links staat hier massaal op hun achterste poten,maar hoeveel van hun politieke vrienden (alle strekkingen) zitten nu met een ei ?

 • Yvo Verherstraeten

  Dit is al jaren aan de gang ook toen de Spa aan de macht was. En je bent zelf geen heilige.

 • Frans Peeters

  Calvo is en zijn Groene bende zijn anti N-VA net als de S.PA en de PS. Mijn vader zaliger zou nu 98 jaar zijn en ik herinner me nog levendig dat hij begin jaren 1950 ieder jaar naar Luxemburg spoorde om daar de rente te gaan halen van zijn geld dat daar op de bank stond, dus oppositie het is nooit anders geweest met geld naar een belastingparadijs te sluizen.

 • John Ulmer

  Mannekes, belastingontwijking is niet illegaal he ! Wie bv in Luxemburg gaat tanken of sigaretten/alcohol koopt doet hetzelfde, nl Belgische belastingen ontwijken.

 • Gerry Cle

  De roep van de oppositie om fraudeurs aan te pakken zal NIETS uithalen. Deze regering zal daarentegen alles in het werk stellen om de betrokken Belgen slechts een symbolische straf op te leggen en verder ongemoeid te laten.