Parachutemoord: Els Clottemans wil gevangenis overdag verlaten voor opleiding

Els Clottemans
Photonews Els Clottemans
Els Clottemans, de vrouw die tot 30 jaar cel veroordeeld werd in de zaak van de zogenaamde parachutemoord, vraagt beperkte detentie aan de Gentse strafuitvoeringsrechtbank (SURB) en wil een opleiding volgen. Dat heeft haar advocaat Katrien Van der Straeten gezegd voor aanvang van de zitting van de SURB in de gevangenis van Gent.

Clottemans werd op 21 oktober 2010 door het Limburgse hof van assisen tot 30 jaar cel veroordeeld voor de moord op Els Van Doren. Ze heeft altijd ontkend dat ze in 2006 de parachute van haar liefdesrivale had gesaboteerd, waardoor die bij een sprong te pletter viel.

Nu Clottemans een derde van haar straf heeft uitgezeten, komt ze in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Ze vraagt beperkte detentie, bevestigt haar advocaat Katrien Van der Straeten. “Dat wil zeggen dat ze overdag de gevangenis zou verlaten, en dat ze ‘s avonds terugkomt naar de gevangenis om er te overnachten. De bedoeling is dat ze een opleiding zou volgen en in een vast stramien terechtkomt, maar meer details kan ik daar nog niet over geven.”

Bekennen of niet?

Als de strafuitvoeringsrechtbank Clottemans beperkte detentie toestaat, mag ze de gevangenis maximaal 16 uur verlaten en moet ze opgevolgd worden door een justitieassistent. Het is niet noodzakelijk dat Clottemans bekentenissen zou afleggen, zegt Van der Straeten. “Er is daar veel over gezegd en geschreven. Gaat ze nu bekennen of niet? Ik denk niet dat we het proces helemaal moeten overdoen. Dat is niet de bedoeling van de strafuitvoeringsrechtbank.”

Jef Vermassen, de advocaat van de nabestaanden van het slachtoffer, verwacht geen bekentenissen. “Ze heeft nog wat familie en kennissen achter haar staan. Als ze nu bekent, is ze die ook kwijt”, zegt Vermassen. “Het is slim om beperkte detentie te vragen. Moest ze nu haar vrijheid vragen, zou het antwoord wellicht nee zijn, omdat ze geen respect heeft voor het slachtoffer en nabestaanden zelfs heeft beschuldigd.”

De uitspraak van de strafuitvoeringsrechtbank valt op 18 november. 
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  De strafuitvoeringsrechtbank moet zich houden aan wat de "juridische" waarheid is. Wat de gestrafte daar ook mag van denken. En als Clottemans wil vrijkomen, zou ze dat goed moeten voor ogen houden. Ze kan blijven vechten tegen "het systeem"en er nog eens tien jaar bij doen of ze kan water in haar wijn doen. Leliëvre heeft 23 jaar van zijn 25 jarige gevangenisstraf mogen uitzitten: maw die voorwaardelijke invrijheidsstelling na 10 jaar is geen RECHT.

 • guido vermeyen

  In het verleden zijn er ook al accidenten geweest met niet opengegane parachutes, was dat allemaal sabotage ? Slecht geplooide valschermen kunnen soms ook maar half opengaan...en een valscherm laat je niet liggen waar iedereen bij kan....dus ra ra wat is er gebeurd.....Vermassen weet het weer....

 • Phil Duncan

  Als je onschuldig bent , moet je dus nu na 10 jaar schuld bekennen , welk een lacher is dat ??? Als Vermassen niet de advocaat was , was ze nooit veroordeeld . De jury heeft zich laten overbluffen door zijn grote mond . Ik heb haar nooit als de schuldige gezien , maar ja , justitie , eerlijk en correct gaan al niet samen . Vermassen zou beter zichzelf eens in vraag stellen , zijn ego is groter dan de waarheid .

 • Tamzin Andersen

  Dus om een goede indruk te maken, moet ze zeggen dat ze schuldig is, zelfs als ze de misdaad niet gepleegd heeft. Heel raar.

 • Karine Roeland

  Dient een gevangenisstraf niet om mensen te straffen of zijn het goedkope hotels, waar je binnen en buiten loopt als je zin hebt?