Papa (23) slaat baby Matheo schedelbreuk met dood tot gevolg: 18 jaar cel gevraagd

Boterman/Hans Verbeke
Het openbaar ministerie vraagt 18 jaar opsluiting voor Alan C. (23) uit Veurne, de man die ervan wordt verdacht eind augustus 2015 zijn drie maanden oude baby Matheo een meervoudige schedelbreuk te hebben geslagen. De baby overleefde dat niet.

De zaak kwam vandaag voor de rechtbank van Veurne. De procureur spreekt van opzettelijke doodslag met gewilde dood tot gevolg. "De dokters stelden vast dat Matheo meerdere breuken had in zijn schedel en verschillende blauwe plekken had over zijn gezicht. Dat moet volgens de dokters afkomstig zijn geweest van de impact van een hard voorwerp", aldus procureur Els Wauters. De feiten gebeurden op 26 augustus 2015, toen Alan C. 's morgens op zijn baby moest letten en de moeder voor de eerste keer gaan werken was na de bevalling. De verdediging blijft volhouden, ondanks eerdere tegenstrijdige verklaringen, dat Alan C. flauwviel met de baby in de hand en vervolgens wakker werd met de baby onder zich.

Hard voorwerp
"Dat hard voorwerp kan even goed de grond zijn geweest. Alan C. is weldegelijk verantwoordelijk, maar heeft zijn kind nooit om het leven willen brengen. Zijn kind was zijn alles", pleitte advocate Mieke Byttebier. Ze wil de feiten laten herkwalificeren als onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. "Een celstraf van 5 jaar, waarvan twee jaar onder voorwaarden, moet volstaan voor mijn cliënt", aldus Byttebier. "Hoe erg moet het niet zijn om je kind te verliezen op deze manier en door toedoen van de vader van je kind. Zo'n feiten kan niemand ooit verwerken", sprak advocate Ellen Eneman, raadsvrouw van mama Axana Peire, ook nog op de rechtbank. Er wordt een schadevergoeding van 10.000 euro gevraagd.

Axana Peire (22), de mama van Matheo: "Ik heb nog een zoontje van drie jaar, Milan. Ik weet niet hoe ik hem later moet uitleggen wat er met zijn broertje is gebeurd."
Bart Boterman Axana Peire (22), de mama van Matheo: "Ik heb nog een zoontje van drie jaar, Milan. Ik weet niet hoe ik hem later moet uitleggen wat er met zijn broertje is gebeurd."

"Gepaste straf"

Axana Peire (22), de mama van de gestorven Matheo, vindt 18 jaar cel een gepaste straf. "Ik vind dat hij moet boeten voor wat hij heeft gedaan. In de gevangenis kan hij zich erover bezinnen. De laatste twee jaar waren voor mij een hel. Het is voor iemand anders moeilijk te vatten hoe het voelt om een kind te verliezen. Ik heb nog een zoontje van drie jaar, Milan, en ik weet niet hoe ik hem later zal moeten uitleggen wat er met zijn broertje is gebeurd."
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tino Mestdagh

  ALS je zo harteloos bent om je eigen kind zo te mishandelen dan vind ik dat hij er nog goedkoop vanaf gekomen is. Zo iemand heeft geen respect voor andere mensen.

 • Elien Dhaenens

  Ons deelneming voor de familie een schande hopelijk krijgt hij de juiste straf

 • Michael Leclef

  Hopelijk krijgt hij die 18jaar ! Zulke mensen verdienen ni beter dan opgesloten te zitten! Kschaam me dak da ken....

 • Sonia Haelterman

  die laffaard moet levenslange opsluiting krijgen!

 • A. Darden

  Dit is geen vader...! Dat stuk "crapuul" moet levenslang achter de tralies. R.I.P. kleine lieve schat....