Pakkende getuigenis van slachtoffer zuurgooier: “Gekrijst als een kat die onder auto terechtkomt”

OM eist tot 20 jaar cel tegen Jean-Pierre W. (58) voor poging tot moord

Slachtoffer Ragna S. (40).
Laenen Slachtoffer Ragna S. (40).
Het openbaar ministerie heeft tot twintig jaar cel en vijftien jaar terbeschikkingstelling gevorderd voor Jean-Pierre W. (58), die vervolgd wordt voor de moordpoging op zijn ex-vriendin Ragna S. (40). Hij had haar vorig jaar met zwavelzuur aangevallen op het Antwerpse Sint-Jansplein. Het slachtoffer raakte over 41 procent van haar lichaam verbrand. De beklaagde ontkent dat hij haar wilde doden.

Ragna zat op 31 juli 2018 op de bus te wachten, toen haar ex plots op haar afstapte en zwavelzuur naar haar gooide. “Ik heb in een reflex mijn handtas omhoog gehouden, waardoor enkel de rechterkant van mijn gezicht geraakt werd. Toen gooide hij nog een tweede keer met het zuur”, vertelde Ragna aan de rechtbank. Ze had moeite om de helse pijn die ze toen gevoeld had onder woorden te brengen. “Het was een dierlijke pijn. Ik heb gekrijst als een kat die onder een auto terechtkomt.”

Ragna werd naar het gespecialiseerde brandwondencentrum van het Stuivenbergziekenhuis gebracht, waar ze over 41 procent van haar lichaam verbrand bleek te zijn. Haar borst en rug waren er het ergst aan toe. Ze werd twee weken in een kunstmatige coma gehouden.

Ragna onderging al negen operaties en er wacht haar nog een lange medische lijdensweg

Jos Vander Velpen, advocaat van Ragna S.

“Goed uitgekiende moordaanslag”

“Ze is door het oog van de naald gekropen”, zei haar advocaat Jos Vander Velpen. “Ze onderging al negen operaties en er wacht haar nog een lange medische lijdensweg. Ze moet een drukpak en siliconenmasker dragen en is voor alles aangewezen op haar ouders, broer en zus.” Vander Velpen vorderde voor het slachtoffer en haar familie een voorlopige schadevergoeding van in totaal ruim 160.000 euro.

Volgens Antwerps procureur Mario Wijns was de zuuraanval een “goed uitgekiende moordaanslag”. Hij liet Jean-Pierre W. de keuze: 18 jaar cel en 15 jaar terbeschikkingstelling van de strafvoeringsrechtbank (TBS), als hij alsnog oprecht spijt zou tonen én excuses zou aanbieden. Doet W. dat niet, dan zou Wijns de maximumstraf voor poging tot moord eisen: 20 jaar, plus 15 jaar TBS.

Snel werd duidelijk dat het W. worst zal wezen. De vijftiger - die al de hele zitting van ‘nee’ had zitten schudden en telkens door agenten de mond moest worden gesnoerd - stak tijdens zijn laatste woord een indrukwekkende scheldtirade af en verliet daarna geboeid het toneel. Hij verweet Ragna onder andere dat ze hem alleen maar gebruikt had voor zijn geld en dat hij het zuur had gegooid omdat ze “moest stoppen met de hoer uit te hangen”. 

(Lees hieronder verder)

Zuurgooier Jean-Pierre W. (58).
Facebook Zuurgooier Jean-Pierre W. (58).

Honderden berichten

Voor Jean-Pierre W. zijn ex aanviel met het bijtende zuur was hij haar al een jaar aan het stalken, omdat hij hun relatiebreuk niet kon verkroppen. In de weken voor de feiten escaleerde de situatie, nadat Ragna zich in een antwoord op één van zijn honderden berichten laatdunkend had uitgelaten over zijn bedprestaties.

Op 20 juli stuurde hij haar een foto van een door zuur verminkte vrouw. Een week later: “Ik heb de oplossing gevonden. Het kost maar 7 euro in de Gamma en als ik vijf jaar moet zitten, dan heb ik dat ervoor over.” De dag voor de feiten: “Wat nu gaat gebeuren, ga je je de rest van je leven herinneren. Je zult je smerige paardensmoel nooit meer in de spiegel durven zien.” 

Omdat de bedreigingen aan haar adres zwaarder werden, had Ragna voor 4 augustus een afspraak bij de politie geregeld om een klacht in te dienen, maar die afspraak zou ze niet halen.

Hij wilde haar alleen maar pijn doen, maar heeft de impact van het zwavelzuur onderschat

Erik Bertels, advocaat van Jean-Pierre W.

Slagen en verwondingen

W. ontkende tijdens de zitting dat hij tweemaal met het zuur had gegooid en dat hij op haar gezicht had gemikt. Hij betwistte ook dat hij de bedoeling had om haar te doden. “Dat blijkt ook uit zijn dreigement dat ze nooit meer in de spiegel zou durven kijken”, pleitte zijn advocaat Erik Bertels. “Hij wilde haar alleen maar pijn doen, maar heeft de impact van het zwavelzuur onderschat.” Bertels vroeg dan ook een herkwalificatie naar slagen en verwondingen.

Op 7 februari wordt uitspraak gedaan in de zaak.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos Plessers

  Iemand die tot zoiets in staat is,moet levenslang van de straat gehouden worden.Hij wilde haar alleen maar pijn doen.Kan zijn,ja.Maar,wat voor pijn? Gruwelijk.Dan zijt ge geen mens,maar een beest.

 • stephen Lamon

  nog te weinig jaren !

 • alain lammens

  Impact van zwavelzuur onderschat ? Een advocaat welke dit als argument gebruikt in de rechtbank zou moeten gestraft worden voor belediging aan het slachtoffer en de magistratuur !

 • Jan Veld

  En dat is nog te weinig straf. Wat bezielt zo een man. En danzeggen, ik deet het niet om te doden. Wat een waanzin op de wereld. Je hoort niks anders meer op de dag van vandaag.

 • Dirk Vansina

  Misschien moet ook eens onderzocht worden of de politie niet eerder had moeten ingrijpen. Dergelijke meldingen voor hulp zouden meteen opgevolgd moeten worden en niet op afspraak. Wat is het volgende? Brandweer die branden blust op afspraak?