Pak sneeuw op Hoge Venen

UNKNOWN

Na een erg zachte februarimaand heeft begin maart toch nog een stevige winterprik in petto. Op de Hoge Venen ligt zowaar een dik sneeuwtapijt: tussen 15 en 25 cm op het Signal de Botrange. De kwaliteit van de sneeuwlaag is uitstekend, zodat de liefhebbers voor het eerst sinds een tijdje weer kunnen langlaufen. Keerzijde van de winterpret is dat er grote verkeersproblemen waren op de wegen ten zuiden van Samber en Maas. Pas om 15 uur raakten die opgelost. De sneeuwval die vanavond wordt aangekondigd, zou echter voor nieuwe problemen kunnen zorgen.

Twee uur vertraging
Ook de luchtvaart en het spoor ondervonden hinder van de sneeuw. Een plotse temperatuurdaling zorgde vanmorgen voor langere ontdooiingshandelingen op de luchthaven van Charleroi, waardoor twee vluchten naar Rome en Bergamo een vertraging van twee uur opliepen. De toestellen konden in de loop van de voormiddag vertrekken.

Lijnen verstoord
Het spoorverkeer was op twee belangrijke lijnen verstoord. Door het gewicht van de sneeuw waren er bomen gevallen op de sporen en de bovenleiding. Volgens spoorwegnetbeheerder Infrabel rijden de treinen op de lijn 43 (Rivage-Marloie) nog altijd met tien minuten vertraging. Rond 16.00 uur zou alles weer normaal moeten verlopen. Op de lijn 42 (Rivage-Luxembourg) verloopt het treinverkeer weer normaal sinds 13.00 uur.

In Vlaanderen bleef de winterprik beperkt tot enkele winterse buien, waardoor er her en der (onder meer in de Kempen en het Hageland) een dun laagje sneeuw lag of ligt.

Ook in Vlaanderen?
Het winteroffensiefje in de Ardennen houdt nog de hele dag aan. het KMI verwacht deze morgen nog meer sneeuwbuien in het zuiden van het land. In Vlaanderen vallen voorjaarsbuien met regen of stofhagel. In de Ardennen en op het einde van de dag ook in het centrum wordt (smeltende) sneeuw verwacht. Er is ook kans op onweer. Maxima van 0 tot 2 graden in de Ardennen en van 5 tot 8 graden elders. Er staat een gure noordenwind. Op de weg wordt het komende nacht overal uitkijken voor gladde plekken. In de Ardennen geldt de hele dag de rode code (hoog risico) op de weg.

Niet ongewoon
Sneeuw in maart is niet ongewoon in België. In Ukkel komen er gemiddeld tijdens de maand maart 3,2 dagen voor waarop het sneeuwt. Deze gemiddelde waarde soms ruim overschreden. Zo waren er in 1906 17 sneeuwdagen tijdens de maand maart. (kh)

Het Weer de komende dagen in België

Skiliefhebbers kunnen de latten aanbinden om te gaan langlaufen.
UNKNOWN Skiliefhebbers kunnen de latten aanbinden om te gaan langlaufen.