Pairi Daiza verwacht een héél bijzondere geboorte

Madiba
Pairi Daiza Madiba
Heuglijk nieuws uit dierenpark Pairi Daiza: de Zuidelijke witte neushoorn Madiba is zwanger! “Dit is uitstekend nieuws voor deze ondersoort van de witte neushoorn, die in acuut gevaar is door stropers”, meldt Pairi Daiza in een persbericht. De laatste tien jaar alleen al werden meer dan 7.100 van deze dieren afgeslacht voor hun hoorn. 

“De teams van Pairi Daiza zijn blij u te mogen meedelen dat – als alles goed verloopt - zij dit jaar naast twee olifantengeboortes ook een neushoorngeboorte in goede banen zullen mogen leiden”, zo staat te lezen in een persbericht. “Onze Zuidelijke witte neushoorn Madiba verwacht immers een kalfje in het najaar.”

Meestrijden voor behoud

Pairi Daiza telt vandaag een groep van vier Zuidelijke witte neushoorns, die bestaat uit mannetje Jobi, zijn vrouwtjes Madiba en Eleonore, alsook Eleonores kalfje Sethemba - op 22 maart 2016 in het park geboren. Pairi Daiza neemt met haar kudde actief deel aan het EEP (European Endangered Species Programme) voor deze neushoornsoort.

Zoals zo vaak bij deze dieren blijft het natuurlijk bang afwachten voor een hopelijk goede afloop. Madiba heeft nog een ruime zwangerschap af te leggen – de draagtijd van een neushoorn bedraagt gemiddeld tussen zestien en achttien maanden. De neushoorn zal naar alle waarschijnlijkheid pas in het najaar van 2019 bevallen. “De teams van Pairi Daiza volgen
 de toekomstige moeder natuurlijk van nabij op en stellen alles in het werk om de kans op een perfecte zwangerschap en geboorte zo groot mogelijk te houden.”

Madiba.
Pairi Daiza Madiba.

Een soort in acuut gevaar

De zwangerschap van Madiba is goed nieuws voor de Zuidelijke witte neushoorns, een soort die in de 20ste eeuw op een paar honderd exemplaren na zo goed als uitgestorven was. Terwijl hun aantal in de laatste decennia opnieuw gestegen is – dankzij bescherming, natuurbeheer en kweekprogramma’s – blijven deze dieren in acuut gevaar door stroperij.

Want hoewel de populatie intussen opnieuw geschat wordt op zo’n 20.000 exemplaren (telling van 2015), werden in 2017 nog 1.028 neushoorns neergeschoten door stropers die uit zijn op hun hoorn.

De cijfers in de laatste tien jaar zijn nog hallucinanter: meer dan 7.100 dieren werden in die periode afgeslacht door criminelen die uit zijn op woekerwinsten. Herinner u ook het horrorverhaal van twee jaar geleden, toen in de Franse zoo van Thoiry een neushoorn werd neergeschoten door inbrekers die met zijn hoorn aan de haal gingen.

Madiba.
Pairi Daiza Madiba.

Zwarte markt

Op de zwarte markten worden deze hoorns namelijk nog steeds voor grof geld verkocht omdat ze ten onrechte als een afrodisiacum beschouwd worden. Een stelling die geen enkele steek houdt, daar neushoornhoorns dezelfde samenstelling hebben als menselijk haar. 

“We kunnen alleen maar vurig hopen dat aan deze criminele praktijken ooit een definitief einde komt, want die betekenden al het doodsvonnis van de Noordelijke witte neushoorns, waarvan het laatste mannelijke exemplaar vorig jaar stierf”, aldus Pairi Daiza. “Om de Zuidelijke ondersoort – die als ‘gevoelig’ op de Rode Lijst van de IUCN staat – hetzelfde vreselijke lot te besparen, willen we meer dan ooit inspanningen blijven leveren. De zwangerschap van Madiba is alvast een stap in de goede richting.”

Madiba.
Pairi Daiza Madiba.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Verstrepen

    Goed nieuws, helaas wordt ook dat prachtige dier uitgemoord door stropers in opdracht en iedereen weet voor welke landen maar niemand die het wilt zeggen.