Paard loopt cameraman omver tijdens opnames 'Emperor' in Gent

In Gent zijn deze voormiddag de opnames gestart voor de openingsscène van de Hollywoodproductie 'Emperor', een avonturenfilm uit de tijd van Keizer Karel. Tweehonderd figuranten en stuntmannen met paarden lokken een honderdtal kijklustigen naar de Gras- en Korenlei. Kort na de middag liep een paard tijdens een scène een cameraman omver. De man is lichtgewond en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

De opnames vinden plaats op de Korenlei onder de Sint-Michielshelling, die overigens ook ingepakt werd voor de productie. Het grauwe weer is uitstekend voor de opnames, zegt Emelie Vervecken van productiehuis Corsan.

"Grijs draagt bij tot de sfeer uit de zestiende eeuw", zegt ze. "We hopen op niet te veel regen." Even voor de middag werden de opnames kort stilgelegd omdat figuranten, getooid in historische kostuums, en paarden moesten schuilen voor een hevige regenbui.

Adrien Brody
Oscarwinnaar Adrien Brody, die de rol van Keizer Karel vertolkt, wordt morgen op de set verwacht. Vandaag is vooral Sam Louwyck aan zet. Hij moet in zijn rol vluchten voor de troepen van Keizer Karel.

Stunts
"Er worden tweehonderd figuranten ingezet en een reeks stuntmannen, die zowel paardrijden als stunts doen wanneer de paarden voorbijtrekken", verduidelijkt Vervecken het draaiboek. Er worden vandaag nog meer stunts ingeblikt, zoals mensen die van de Sint-Michielshelling worden gegooid, een andere stuntman speelt een klein jongetje dat vertrappeld wordt.

Het decor is een middeleeuwse markt, over de set hangt een rookpluim. Onder de tachtig leden tellende crew zijn ook paardenafrichters aanwezig, die samen met de stuntmannen de actiescènes voor hun rekening nemen.

De film wordt geregisseerd door Nieuw-Zeelandse regisseur Lee Tamahori. "Tamahori gaat heel gedetailleerd te werk, hij is ook bij elke scène aanwezig", aldus Vervecken.

Op en rond de Sint-Michielshelling wordt nog tot donderdagavond gedraaid. Daarna wordt nog het Gravensteen en de oude abdij van Drongen aangedaan. 'Emperor' wordt eind 2016 in de zalen verwacht.

Adrien Brody speelt de rol van Keizer Karel in 'Emperor'.
Kos Adrien Brody speelt de rol van Keizer Karel in 'Emperor'.
Foto Gunter Vanderbeken / Repro Masscho
Foto Gunter Vanderbeken / Repro Masscho