OVERZICHT. Waar in Vlaanderen is het toegelaten om vuurwerk af te schieten?

Scroll over de kaart en lees meer over jouw gemeente

De verschillende Vlaamse brandweerzones roepen de bevolking op om zelf geen vuurwerk af te schieten. “Vuurwerk kan je niet alleen levensgevaarlijk verwonden, het kan ook brand veroorzaken”, waarschuwt de brandweer. Daarom zijn er ook alsmaar meer gemeenten in Vlaanderen die hun beleid ten aanzien van vuurwerk herzien en dreigen met GAS-boetes voor wie vuurwerk afsteekt zonder toestemming. Waar mag u nog vuurwerk afschieten tijdens oudejaarsnacht en waar niet? Een overzicht. 

Knalt u het liefst het nieuwe jaar in met eigen vuurwerk? Dan let u maar beter op. Al 31 Vlaamse gemeenten kondigden een totaalverbod af en ook in Brussel zal eigen vuurwerk niet toegelaten zijn tijdens de feestnacht van oud naar nieuw. In 116 Vlaamse gemeenten is het afschieten van vuurwerk toegestaan, mits expliciete toestemming van de gemeente. In 101 andere Vlaamse gemeenten mag u vuurwerk afschieten binnen een bepaalde tijdspanne (meestal tussen 23u30 en 00u30) en indien u zich houdt aan de veiligheidsvoorwaarden. In de meeste Vlaamse gemeenten kan u een GAS-boete verwachten bij het afsteken van vuurwerk zonder toestemming of buiten de voorziene tijdspanne. Wie in de stad Antwerpen vuurwerk afsteekt tijdens nieuwjaarsnacht mag zich naast een GAS-boete ook verwachten aan het volgen van een ‘vuurwerkklas’. Dat zijn lessen over het gevaar van vuurwerk, georganiseerd door de Antwerpse brandweer. 

Toch raden de meeste gemeentebesturen het afknallen van vuurwerk af. “Vuurwerk is normaal gezien niet toegelaten, maar tijdens de feestnacht, tussen 23u45 en 00u45 geldt een gedoogbeleid”, aldus burgemeester van Geel, Vera Celis (N-VA). “Ondanks het gedoogbeleid raden wij het gebruik van vuurwerk wel af omwille van veiligheid én dierenwelzijn.” Ook vanuit de Vlaamse brandweerzones is er de vraag om geen vuurwerk af te schieten: “Ambulanciers zijn elk jaar getuige van dramatische ongevallen met vuurwerk”, volgens de brandweer. “Vuurwerk kan je niet alleen levensgevaarlijk verwonden, het kan ook brand veroorzaken.”

Astrid Callens49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nancy Diegem

  Vuurwerk gewoon afschaffen voor particulieren en wie vuurwerk wil zien, kan altijd naar Antwerpen of Brussel of elders gaan kijken, plaatsen genoeg waar profs aan het werk zijn.

 • Gerrit Malego

  Voor mijn part mogen ze al dat vuurwerk gedoe afschaffen, jaarlijkse vuurwerken, DIY vuurwerk, de hele zooi. Maar als je op de lokale veldwachter op zijn zwijn moet wachten op controles te doen, dan zijn we nog ver van huis vrees ik ...

 • André Van Laethem

  Voor de dieren is geen reden. Als dat de reden is voor de gemeente moeten ze ook het jaarlijkse vuurwerk afschaffen. Die ontpllffingen hoor je tot meer dan 5 km. En daar worden zelfs mijn dieren angstig van. Niet van een paar pijltjes privė

 • Marc Kempinck

  Een regering die doet wat ze beloven, stopt met graaien, de gewone mens op de eerste plaats zet en eindelijk eens luistert …. dat zou pas vuurwerk geven.

 • MYRTHE PASS

  Spijtig genoeg mag in onze gemeente vuurwerk afgeschoten worden. Ocharme de paarden in de buurt en natuurlijk ook alle andere dieren zijn hiervoor angstig. Hopelijk overleven alle dieren dit tergend vuurwerk.