OVERZICHT VERKIEZINGEN 2019. Dit zijn de 5 belangrijkste vaststellingen van de dag

Het werd al duidelijk bij het binnensijpelen van de eerste resultaten en de tendens werd in de loop van de dag doorgezet: Vlaams Belang lijkt de grote winnaar te worden van de verkiezingen van vandaag. Ondanks het forse verlies van N-VA op vele plaatsen lijken de Vlaams-nationalisten wel incontournabel te worden voor de vorming van een regering. Dit zijn de vijf belangrijkste vaststellingen van de dag.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

1. Vlaams Belang is grote winnaar

Al bij het binnenlopen van de eerste resultaten zette Vlaams Belang een sterk resultaat neer. Als de tendens zich doorzet, zou de partij zelfs de op één na grootste kunnen worden na N-VA. Prognoses op basis van voorlopige resultaten die VUB en KU Leuven maakten, zetten de partij zowel op Vlaams als op federaal niveau op 12,1 procentpunt winst. In het Ninove van Guy D’haeseleer - Oost-Vlaams lijsttrekker voor het Vlaams Parlement - stevent de partij zelfs af op een monsterscore. Na het tellen van 1 kiesbureau klokt de partij af op 46,2 procent.

Vlaams Belangkopstuk Filip DewInter is duidelijk: “Vandaag moet het cordon sanitaire sneuvelen.” Opmerkelijk: ook bij andere partijen gaan daar stemmen voor op. Onder meer Jean-Marie Dedecker – die als onafhankelijke op de N-VA-lijst staat en ook Luk Van Biesen en Eddy De Block – broer van Maggie De Block – bij Open Vld stelden het cordon vandaag in vraag. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten is alvast niet aan boord: “Besturen met Vlaams belang: gisteren niet, vandaag niet, morgen niet. Nooit”, deelde ze op Twitter. 

Bart De Wever leek dan weer de deur op een kier te laten en zal Vlaams Belang net als alle andere Vlaamse partijen uitnodigen voor een gesprek bij de regeringsvorming. “N-VA heeft het cordon nooit onderschreven”, klonk het bij hem, maar antwoorden met ‘ja’ of ‘nee' op de vraag of het doorbroken moet worden, deed hij niet.

2. De grote doorbraak van Groen blijft uit

Het succes van de klimaatmarsen deed Groen de wind in de zeilen krijgen, maar de partij heeft dat voorlopig niet kunnen verzilveren in de mate dat ze het wilde. Volgens de eerste resultaten gaat ze licht vooruit, maar een echte groene golf lijkt uit te blijven. De prognose van de VUB en KU Leuven laten de partij op Vlaams niveau 1,3 procent stijgen en op federaal niveau 1,5 procent. Opvallend: Groen doet het wel goed in een aantal grote steden, zoals Gent, Leuven en Antwerpen. Daar verovert de partij telkens de eerste plaats.

3. N-VA blijft incontournabel

Ondanks het op sommige plaatsen forse verlies van N-VA, lijkt het erop dat de partij wel de grootste blijft en dat ze incontournabel wordt voor de vorming van een regering. Het ziet er evenwel naar uit dat die regeringsvorming niet eenvoudig zal worden, niet op Vlaams vlak en al zeker niet op federaal vlak, door de goede beurt die links maakt in Wallonië.

N-VA krijgt wel de wind van voren van verscheidene politici die het succes van Vlaams Belang bij de partij leggen. “N-VA heeft de rode loper uitgerold voor Vlaams Belang”, liet Bruno Tobback (sp.a) al optekenen. En ook Hilde Vautmans, de nummer twee op de Europese lijst van Open Vld, schuift de ‘schuld’ expliciet in de schoenen van N-VA. Volgens Laurette Onkelinx, de voorzitster van de Brusselse PS, lag het discours van N-VA de voorbije vijf jaar te dicht bij extreemrechts. “De mensen verkiezen het origineel boven de kopie”, zei zij vanmiddag.

4. CD&V lijkt grote verliezer te worden

Hilde Crevits wilde graag Vlaams minister-president worden, maar de uitslag van CD&V lijkt zowel op Vlaams als op federaal niveau tegen te vallen. De prognose van VUB en KU Leuven toont dat de partij op Vlaams niveau 5,5 procentpunt zou zakken (9 zetels) en op federaal niveau 4,5 procentpunt. Zelfs in West-Vlaanderen – een provincie waar CD&V het traditioneel goed doet en waar ook Hilde Crevits opkwam - doet de partij het niet goed. Met bijna een derde van de stemmen geteld zakt CD&V bijna 6,7 procentpunt op federaal niveau en 6,8 procentpunt op Vlaams niveau.

Hilde Crevits, CD&V-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in West Vlaanderen.
Photonew Hilde Crevits, CD&V-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in West Vlaanderen.

5. Ecolo boekt grote winst in Wallonië

Ecolo boekt de grootste winst in Franstalig België, maar de PS blijft wel de grootste. Dat blijkt uit de officiële resultaten nadat ongeveer een derde van de kiesbureaus geteld is. In het Waalse parlement gaat Ecolo er met 6,54 procent op vooruit. De Franstalige groenen komen zo uit op 15,16 procent van de stemmen. De Parti Socialiste blijft wel de grootste partij met 24,35 procent van de stemmen, ondanks een verlies van 6,55 procentpunt. De liberale MR verliest 3,45 procentpunt en en haalt nog 23,14 procent van de stemmen. Het cdH verliest 1,66 procentpunt en houdt 13,50 procent over. 
58 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • mathieu truyen

  De klassieke partijen luisteren niet naar de gewone mensen in de straat , die willen dat eigen mensen het goed hebben en loon of pensioen krijgen voor de facturen te betalen en zijn het moe belastingen te betalen voor vreemdelingen die hier huizen krijgen, uitkeringen ,enz en nooit 1 cent hebben bijgedragen aan sociale bijdragen terwijl eigen mensen 40 of meer jaren betaalt te hebben .plus dat de Walen willen mee beslissen terwijl de vlamingen ook hun facturen betalen ,denk aan tranfers aan Wa

 • Nadine Cambier

  Proficiat VB. Ik hoop dat jullie ook gaan denken aan onze Belgische vrachtwagenchauffeurs, bouwvakkers en andere bekwame arbeiders die nu werkloos zijn. Opzij geschoven voor Oostblokkers. In 1991, de eerste verkiezing na de val van de Berlijnse muur, hadden veel Belgen schrik voor deze tendens en hebben ze voor VB gekozen, helaas de mond gesnoerd door het "cordon".Ik hoop dat het nu lukt en het "cordon" doorbroken wordt. Veel succes.

 • danny decleire

  het cordon sanitaire moet nu toch sneuvelen ,gaan ze nu nog eens een vijfde van de bevolking negeren ,dat is een democratie onwaardig en dan zullen ze de rekening innen vier jaar wel gepresenteerd krijgen ,daar kunnen ze van op uit.

 • Gino Denil

  Als ouders zet men inderdaad zijn kinderen op de eerste plaats. Maar de overheid moet burgers gelijk behandelen, zoals verstandige ouders ook hun kinderen gelijk behandelen, Kevin Vermeir.

 • Albert De Vries

  Voor de winst van VB ligt een grote verantwoordelijkheid bij bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) en haar voorganger Geert Bourgeois (N-VA) voor het vele falen van het inburgeren van nieuwkomers, bij Philippe Muyters (N-VA) voor het niet aan het werk krijgen van de nieuwkomers en bij Theo Francken (N-VA) voor het niet toepassen van de bestaande wetten naar terugsturen, Marrakech, Noord-station Brussel... toe