OVERZICHT. Vakbondsacties tegen pensioenplannen, hinder voor openbaar vervoer en vuilnisophaling

Betogers in de kleuren van de liberale, socialistische en christen-democratische vakbonden trekken door Brussel. De actie startte om 10.30 uur aan het Centraal Station.
BELGA Betogers in de kleuren van de liberale, socialistische en christen-democratische vakbonden trekken door Brussel. De actie startte om 10.30 uur aan het Centraal Station.
De drie grote vakbonden betogen vandaag tegen de pensioenplannen van de regering-Michel. In alle gewesten zijn actiemomenten, in bedrijven kunnen sensibiliseringsacties gehouden worden. Vooral de plannen van de regering rond zware beroepen baren de bonden zorgen. De acties zorgen in heel Vlaanderen en Brussel ook voor hinder bij het openbaar vervoer. Een overzicht. 

De acties van vandaag moeten de eis van de vakbonden - "een waardig pensioen op een redelijke leeftijd" - kracht bij zetten. De focus van de actie ligt bij de zware beroepen. "Mensen hebben heel hun carrière het beste van zichzelf gegeven, in volcontinu gewerkt, in vriestemperaturen, hebben zware lasten getild. Ze willen uitzicht op een treffelijk einde van hun carrière", verwoordt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen het.De actie komt op een cruciaal moment. Bonden en werkgevers onderhandelen over de zware beroepen in de privésector. Een akkoord lijkt evenwel ver weg. 

Het pensioenbeleid van de federale regering garandeert "een waardig pensioen op een redelijke leeftijd". Dat zei minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) alvast in een reactie op de vakbondsmanifestaties tegen het beleid. Volgens de MR-minister maken de bonden gebruik van "makkelijke slogans" en een "angstwekkend discours".

Betoging in Brussel zorgt voor hinder bij vuilnisophaling

Op de Kunstberg aan het Brusselse Centraal Station zijn om 10.30 uur in de motregen enkele duizenden vakbondsmilitanten bijeengetroept. De Brusselse politie telde 4.000 deelnemers in de hoofdstad. Dat meldt de zone Brussel Hoofdstad Elsene via Twitter.

De bonden verwachtten zelf 10.000 mensen."Deze actie dient om mensen te sensibiliseren, te mobiliseren en te informeren", zei Estelle Ceulemans, algemeen secretaris van ABVV-Brussel. "We willen de regering en de parlementsleden duidelijk maken dat de mensen niet akkoord gaan met het huidige beleid, dat geen legitimiteit heeft." 

Rond 12.30 uur liep de Brusselse betoging af. Die verliep opvallend gemoedelijk. 

De ophaling van het vuilnis in Brussel is wel zwaar verstoord. Er worden, in functie van de beschikbare personeelsleden, inhaalrondes georganiseerd, meldt Net Brussel.

Met Anderlecht, Etterbeek, Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe is in tien van de negentien Brusselse gemeente de vuilnisophaling zwaar getroffen. "We vragen aan de burgers om de niet-opgehaalde zakken op het voetpad, tegen de gevel te laten staan", laat Net Brussel weten. "We organiseren namiddag en de volgende dagen inhaalophalingen in functie van de beschikbare menselijke middelen. Er zal voorrang worden gegeven aan de ophaling van de blauwe zakken."

De ophaling van afval in containers is eveneens verstoord. Daar zijn zeven ophaalrondes niet verzekerd, waaronder twee ophaalrondes van glas. Morgen wordt er daar een inhaalophaling gepland. 

De recyclageparken Humaniteit, Oudergem, Noord en Sint-Pieters-Woluwe zijn open en werken de hele dag normaal. Enkel Recypark Zuid is gesloten vanaf 13.30 uur. De inwoners wordt daar gevraagd om naar het Recypark Humaniteit, 500 meter verderop, te gaan.

Photo News

In de loop van de ochtend trekt een delegatie jongeren van de drie bonden naar premier Charles Michel en Kamervoorzitter Siegfried Bracke om de eisenbundel te overhandigen. "Jongeren, werknemers en gepensioneerden zeggen samen dat ze niet akkoord gaan met het beleid. Voor de jongeren moet de prioriteit liggen bij het creëren van échte, goede jobs", zegt Ceulemans.

Voor Miranda Ulens, algemeen secretaris van het ABVV, speelt het hele pensioendossier niet alleen voor diegenen die aan het einde van de loopbaan zitten. De regering "helpt het pensioendossier naar de vaantjes voor de jongeren" omdat ze de financiering wegknipt. 

Photo News

Leuven

Om 10 uur verzamelden ruim 500 militanten van ACV, ABVV en ACLVB op het Martelarenplein aan het station in Leuven. Op het plein vond een inleefactie plaats. Voor een campagnemoment en speeches van secretarissen van de drie bonden werd een onderkomen gevonden in het muziekcentrum Het Depot. Aan tenten konden militanten en voorbijgangers een "ouderdomssimulatiepak" aantrekken. Dat pak simuleert fysieke ongemakken die gepaard gaan met een oudere leeftijd: van stijve gewrichten over een verminderd gezichtsvermogen tot bevende handen. Bepaalde proeven moesten activiteiten voorstellen die horen bij specifieke beroepen: van het beklimmen van een ladder tot het toedienen van een spuitje en spelen met kleuters.

"Zo kunnen mensen zelf ontdekken hoe onhaalbaar het is om tot hun 67ste activiteiten uit te voeren die passen bij typische beroepen zoals bouwvakker, verpleegster, kantoorbediende, kleuterjuf en winkelbediende", zei Marijke Marsoul (ABVV). Met behulp van een aging app konden geïnteresseerden een foto laten nemen die hen een beeld gaf hoe ze er fysiek zullen uitzien op hun 67ste levensjaar. Steven Marchand ging de uitdaging aan. "Het was toch even schrikken", zei de provinciale secretaris van het ABVV.

Marchand was een van de sprekers in Het Depot. "Deze regering heeft de mensen tegen elkaar opgezet", stelde hij. "Als je tien koekjes op een bord legt en je neemt er negen weg, blijft er eentje over voor een klein deel van de bevolking. Die mensen krijgen schrik en worden tegen elkaar uitgespeeld: oud tegen jong en zwaar tegen minder zwaar werk." 

Computergestuurde handschoenen legden op een pijnlijke manier beperkingen zoals verlies van kracht en verminderd coördinerend vermogen bloot. Militanten die de proef deden, konden slechts met bevende handen een glas vasthouden. "We willen hiermee aantonen wat de poetsvrouw te wachten staat als ze op latere leeftijd in de hoogte moet werken. Of de brandweerman die al zijn gerief moet meezeulen", stelden ze.

In Leuven verzamelden de betogers aan het station.
Vertommen In Leuven verzamelden de betogers aan het station.

Gent

In Gent hebben zowat 4.000 actievoerders een optocht gehouden door het stadscentrum tegen de pensioenplannen van de regering Michel. De betoging kwam aan op het Kramersplein, waar vijf ballonnen die de hervormingsplannen symboliseerden werden doorprikt. De optocht richting het Kramersplein verliep ordelijk, maar veroorzaakte wel flink wat verkeershinder, onder meer op de Gentse ring.

Zowel de socialistische vakbond ABVV, de liberale vakbond ACLVB als de christelijke vakbond ACV waren talrijk vertegenwoordigd, geflankeerd door een delegatie van de PVDA.

Betogers in Gent.
Belga Betogers in Gent.

Antwerpen

In Antwerpen start een manifestatie om 10.30 uur aan de Leopold De Waelplaats. Van daaruit trok de stoet, met een symbolische lijkwagen voorop, richting het centrum met de Groenplaats als eindbestemming.

Vooral premier Charles Michel - waarvan een groot, karikaturaal hoofd wordt meegedragen - en burgemeester Bart De Wever - op een spandoek met onderschrift "burgemeester van de rijken" - zijn kop van jut. 

In de optocht stapt ook een groep van de Mora-vestiging in Mol mee. Begin september raakte bekend dat daar 97 jobs bedreigd worden omdat een deel van de productie verdwijnt.

Onderweg werd de menigte toegesproken door PVDA-voorzitter Peter Mertens. Aangekomen op de Groenplaats zochten heel wat betogers snel beschutting voor de regen in een van de café's op het plein, waardoor de massa snel uitdunde. De overgebleven groep luistert er naar comedian Nigel Williams en afgevaardigden van de drie vakbonden

Betogers trekken door Antwerpen.
De Scheirder Betogers trekken door Antwerpen.

Openbare diensten in Antwerpen ondervinden hinder

Door de ambtenarenstaking en betoging in Antwerpen ondervinden heel wat openbare diensten in de stad hinder. Onder andere bij de huisvuilophaling, de containerparken, in enkele zwembaden en bibliotheken is de actie te voelen. Een aantal stedelijke basisscholen en kinderopvanglocaties blijven dicht.

De huisvuilophaling van vandaag is sterk vertraagd, meldt de stad Antwerpen. Specifiek gaat het om de stadskern binnen de leien en delen van Deurne, Merksem, Berchem en Wilrijk. De stad nam voorbije nacht wel haar voorzorgen door uitzonderlijk niet-selectieve ophalingen te doen. Waar mogelijk wordt vandaag selectief opgehaald, maar aan inwoners wordt wel gevraagd om huisvuil indien mogelijk opnieuw binnen te nemen.

Alle containerparken zijn vandaag en morgen gesloten. Ook de veegdienst werkt niet op volle kracht, de meest vuilgevoelige locaties worden prioritair proper gemaakt.

In enkele bibliotheken worden de openingsuren aangepast. Alleen bibliotheek Bist in Wilrijk is volledig gesloten. Er blijven ook vier zwembaden dicht door de staking: De Schinde, Arena, Plantin Moretus en Ieperman.

Er is vandaag geen les in 27 van de 72 stedelijke basisscholen in de Antwerpen. Voor alle kinderen is echter opvang voorzien in de eigen school of een andere school in de buurt. Alle stedelijke secundaire scholen zijn gewoon open, ook al staken er hier en daar leerkrachten.

Vijf van de 21 kinderopvangplaatsen in Antwerpen zijn gesloten. De ouders werden op voorhand verwittigd.

4.000 actievoerders in Hasselt

In Hasselt verzamelden militanten om 10.30 uur aan het station. Ze trokken door het centrum van Hasselt met twee tussenstops voor ludieke acties om hun boodschap duidelijk te maken. "Aan het RVA-gebouw hebben we papieren zakdoekjes afgegeven, om te zeggen dat het eigenlijk om te huilen is", zegt Jean Vranken, voorzitter van ACV Limburg.

Volgens Politie Limburg Regio Hoofdstad waren zowat vierduizend actievoerders aanwezig en verliep de betoging zonder incidenten

De Molenpoort in Hasselt.
Belga De Molenpoort in Hasselt.

Andere steden

In het West-Vlaamse Kortrijk daagden 6.000 betogers op om te protesteren tegen de huidige pensioenplannen van de regering Michel. Dat zeggen de vakbonden. Om 11 uur vertrok de mars aan de kantoren van de Federale Pensioendienst in de Keer der Vlamingenstraat, en trok daarna door de winkelstraten richting de Markt. De optocht verliep rustig, al doorbrak een voetzoeker geregeld de rustige mars.

Rond 12 uur verzamelden alle syndicalisten op de Markt om er enkele speeches te horen van de provinciaal secretarissen van de liberale, socialistische en christelijke bonden. Huidig burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Open Vld), in 2011 en 2012 nog minister van Pensioenen, was meermaals de kop van jut. Tijdens zijn ministerschap trok Van Quickenborne het vervroegd pensioen met twee jaar op. "Wie de pech heeft om tijdens zijn loopbaan een periode werkloos te zijn, wordt tegenwoordig ook genadeloos geraakt, financieel afgekraakt, in zijn pensioen", aldus Wim David, provinciaal secretaris van het ACV.

Zowat 200 militanten van de socialistische vakbond zijn vanmorgen ook naar de woning getrokken van minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame ontwikkeling Marie Christine Marghem (MR) in Doornik. Een delegatie gaf er een open brief af waarin de vakbond de ontevredenheid van de werknemers en bijstandsgerechtigden over het beleid van de federale regering aankaart.

 Ook in verschillende steden in Wallonië heeft de nationale actiedag van de vakbonden tegen de pensioenhervorming duizenden militanten gelokt.

In Namen daagden volgens de bonden meer dan 3.000 mensen op. Een cijfer van de politie is er nog niet.

De vakbondsafdeling van Luik riep de aanwezigen op om MR te boycotten bij de lokale verkiezingen van 14 oktober. 

In La Louvière kreeg het vakbondsfront meer dan 10.000 militanten op de been, zegt de socialistische vakbond. Ze vertrokken er aan het station en stapten richting het centrum van de Henegouwse stad. Zowat 200 leden van de lokale afdeling FGTB trokken tegen zes uur naar de woonst van Marghem. De minister werd gisterenavond verwittigd van de vakbondsactie en ze beloofde de militanten te ontvangen, aldus regionaal vakbondssecretaris Gaëtan Vanneste.

Een delegatie ging uiteindelijk een halfuur op de koffie. "Ze kon de levendige getuigenissen van enkele werknemers aanhoren die verschillende problemen aankaartten bij hun beroep." Zo ging het over de pensioenen en de kwetsbaarheid van sommige beroepen. De minister toonde zich verbaasd over de aangekaarte zaken en beloofde zich te informeren, stelt de vakbondsman nog. De actie was gericht tegen de MR, de enige Franstalige partij in de federale regering, en verliep in een goede sfeer.

BELGA

Openbaar vervoer

In Brussel is er door de vakbondsacties al hinder bij het openbaar vervoer. Voorlopig rijdt er maar één metrolijn uit. De lijn is wel verlengd tot aan de Erasmus. Tussen Simonis en De Brouckère zijn bussen ingelegd. Er zijn ook acht tramlijnen en acht buslijnen verzekerd. De tramlijnen die uitrijden zijn de 3, 4, 7, 8, 9, 51, 82 en 92. Bij de bussen gaat het om de lijnen 20, 21, 29, 34, 71, 78, 87 en 95. Op deze lijnen is minstens de helft van de bussen en trams uitgereden in vergelijking met een normale dag.

In de hele provincie Antwerpen is de dienstverlening zwaar verstoord, meldt De Lijn. Op het stadsnet van Antwerpen was om 7.30 uur globaal een kwart van de stadsbussen en de helft van de trams uitgereden. Op de tramlijnen 3 en 11 is er het minste hinder, op tramlijn 15 het meest. Op de lijnen van Antwerpen naar het noorden van de provincie (lijnenbundels 600 en 700). 

In de regio Mechelen is driekwart van de chauffeurs aan de slag. In de regio Turnhout is dat ongeveer twee derde, klinkt het.

Ook in Gent is het stadsnet zwaar verstoord. Tramlijn 1 en stadsbussen 3 en 5 rijden om het kwartier. Bij tramlijnen 2 en 4 en stadsbus 9 is dat om het halfuur. De stadsbussen 6, 8, 17/18 en 38/39 rijden niet. Na 20 uur rijden er geen stadslijnen meer. In Aalst wordt bijna de helft van de stadslijnen gereden. Elders in Oost-Vlaanderen is de hinder kleiner.

Ook in Vlaams-Brabant is er in heel de provincie hinder. De dienstverlening is het meest verstoord in de grote rand rond Brussel, vooral in het Pajottenland en de Druivenstreek. Ook het stadsnet van Leuven ondervindt grote hinder, vooral op lijn 2. 

In Limburg zijn zeven op de tien chauffeurs uitgereden. De hinder is voelbaar op de streeklijnen in de hele provincie. Ook op de stadslijnen van Hasselt, Genk, Tongeren en Sint-Truiden rijden beduidend minder bussen. Bij de belbussen kunnen niet alle gereserveerde ritten gereden worden.

In West-Vlaanderen tot slot rijdt 90 procent van de chauffeurs. Bij de kusttram is de hinder groter, met drie trams op de vier die rijden. Op het stadsnet van Oostende rijdt 60 procent van de bussen.

Verzet tegen verhoging pensioenleeftijd

De vakbonden verzetten zich onder meer tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. "Werken tot 67 jaar is onhaalbaar", luidt het. De plannen die de regering heeft voor mensen met een zwaar beroep, baren hen ook zorgen. "Ongeacht de zwaarte van het beroep, voorziet men een aanzienlijke daling van het pensioenbedrag indien men vóór de wettelijke pensioenleeftijd stopt met werken. Het verlies kan oplopen tot 353 euro per maand voor de hoogste pensioenen."
88 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Willy Slachmuylders

  Waarom is de nieuwe voorzitter van ABVV een Waal ?????? Vlamingen hebben wij nu geen echte fierheid meer! Ni moeilijk dat ze leden verliezen bij de vakbond ! Dat zijn nog echte Vlamingen !!

 • Mario d'Haenens

  ik stem voor het vlaams blok omdat ik niet akkoord ga met het belijd van deze regering, hoop echt dat er zo veel over denken

 • Paul Boutsen

  20 jaar opgroeien en studeren, 40 jaar werken, en 20 jaar pensioen en je leven is voorbij. Zo simpel kan het zijn, je draagt voor elk jaar pensioen af met 2 jaar werken. Werk je niet, geen pensioen! Kom je hier toe, dan krijg je pensioen voor de even aantal jaren die je afgedragen hebt als je werkte hier.

 • geert calu

  waarom zijn de bijdragen boven het plafond iedere keer ingehouden als we toch langer moeten werken dan moeten die ook meegenomen worden in de berekening van de pensioenen.

 • Stijn Dekeyser

  Mensen die 40 jaar in de bouwsector hebben gewerkt is volgens deze vakbondslui geen zwaar beroep , zij hebben 40 jaar gezeten en gestaakt en nog hebben ze het lef om te klagen . Schaam jullie .