OVERZICHT. Nog enkele weken tot verkiezingsdag: dit zijn alle lijsttrekkers in uw gemeente

Nog enkele weken, en u mag - of beter gezegd, moet -  weer naar de stembus. Op 14 oktober dingen tientallen partijen - nationale en lokale - naar uw stem in de 308 Vlaamse gemeenten. Benieuwd wie de lijsttrekkers in uw gemeente zijn? Ontdek het op onze interactieve kaart en tabel.

Beweeg met je muis over de gemeente van je keuze, of tik er in de mobiele versie met je vinger op. Het kan even duren voor de kaart inlaadt. Foutje gezien of een opmerking? Stuur een bericht naar lijsttrekkers2018@hln.be.

De kleur van de kaart komt overeen met de grootste partij van de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2012. Die verkiezingen hertekenden het lokale politieke landschap vooral door de opkomst van N-VA (in het geel), al bleef CD&V de lokale partij bij uitstek (in het oranje). De christendemocraten leveren vandaag 137 burgemeesters, en zitten in 215 van de 308 Vlaamse gemeenten in de meerderheid.

Dat N-VA in oktober met alle macht zal proberen de CD&V-hegemonie te doorbreken, is ook af te leiden uit het lage aantal kartels tussen beide partijen. In 2006 waren er nog 134 CD&V/N-VA-kartels, in 2012 nog maar een tiental en dit jaar bijna geen meer. Ook het aantal progressieve kartels tussen sp.a en Groen neemt af, met als bekendste voorbeeld de afgesprongen samenwerking in Antwerpen.

In heel wat gemeenten trekken bovendien niet alleen nationale partijen naar de kiezer, ook veel lokale partijen proberen u te verleiden. Zo is er de lijst BROS in Bree, Bewust 12 in De Haan of Voluit voor Zonhoven in, welja, Zonhoven.

Gemeenten en provincies

Op 14 oktober wordt er in heel het land gestemd voor nieuwe gemeente- en provincieraden. Het gaat om 308 Vlaamse gemeenten, de 19 Brusselse gemeenten en 262 gemeenten in Wallonië, samen met tien provincieraden. Het aantal provincieraadsleden wordt trouwens gehalveerd van 351 naar 175. Antwerpenaren mogen ook nog vertegenwoordigers aanduiden voor een van de negen districten waarin ze wonen.

Antwerpen is de enige gemeente van het land waar het maximum van 55 gemeenteraadsleden kan worden verkozen. In de kleinste gemeente van het land, Herstappe, mogen de inwoners 7 gemeenteraadsleden kiezen.

Fusies

Een nieuwigheid bij deze verkiezingen is dat een aantal gemeenten op 1 januari 2019 zullen fuseren, en de inwoners van de fusiegemeenten dan ook voor dezelfde lijsten zullen stemmen. Er ontstaan zo zeven nieuwe Vlaamse gemeenten, het totale aantal daalt daardoor naar 300:

• Aalter en Knesselare fuseren tot Aalter
• Waarschoot, Zomergem en Lovendegem fuseren tot Lievegem
• Deinze en Nevele fuseren tot Deinze
• Kruishouten en Zingem fuseren tot Kruisem
• Puurs en Sint-Amands fuseren tot Puurs-Sint-Amands
• Neerpelt en Overpelt fuseren tot Pelt
• Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode fuseren tot Oudsbergen

Twijfel je nog over je keuze bij de gemeenteraadsverkiezingen? Ontdek met welke lijsttrekker u matcht in uw gemeente op destemvanvlaanderen. Doe nu de test!

HLN140 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Karel Tichmann

  Vlaams Belang - Filip Dewinter 81%, maar ook hij is nog teveel links naar mijn smaak...

 • Walter Willaert

  Groen en PvdA hebben geen gemeenteprogrammas. Die partijen hebben dus geen zin.

 • Gaston Armi

  Op lokaal vlak moeten we nu reeds de enige juiste keuze maken. Laat het een waarschuwing zijn voor 2019.

 • Roy Cooks

  Zolang er maar geen groenen in de coalitie zitten zal het mij worst wezen.

 • Gaston Armi

  Wie verandering wil moet er voor zorgen dat het VB een absolute meerderheid heeft. Zo niet gaat alles gewoon verder, en zullen ze ons nog armer maken. Luister naar mijn woorden.