OVERZICHT. Fase 2 van de versoepeling kan van start: dit betekent het voor u

Premier Sophie Wilmès met de regionale minister-presidenten Jan Jambon (r.) en Elio Di Rupo (PS).
EPA Premier Sophie Wilmès met de regionale minister-presidenten Jan Jambon (r.) en Elio Di Rupo (PS).
De Nationale Veiligheidsraad heeft officieel groen licht gegeven voor fase 2 van de versoepelingen van de coronamaatregelen vanaf volgende week maandag, 18 mei. We gieten de genomen beslissingen in een overzicht. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Veel maatregelen die vanmiddag zijn goedgekeurd, waren al bekend, maar met de gunstig evoluerende coronacijfers is er dus ook officieel groen licht gegeven. Belangrijk is te benadrukken dat de onderstaande versoepelingen de enige zijn die tot 8 juni toegestaan zullen worden. Verdere maatregelen zijn pas voor daarna.

Contactberoepen

Kappers, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen zoals tatoeëerders mogen maandag opnieuw de deuren openen, maar enkel op afspraak. Er komen wel strenge veiligheidsvoorschriften. Zo moeten kappers én klanten een mondmasker dragen en moet er voldoende afstand tussen de klanten onderling voorzien worden, zowel tijdens het wachten buiten als tijdens de behandeling. Voor kappers moet er tien vierkante meter voorzien zijn per klant. Ook mogen er bijvoorbeeld plexiwanden tussen klanten geplaatst worden.

Prostituees en sekswerkers mogen nog niet opnieuw opstarten.

Markten

Ook de reguliere markten in open lucht kunnen maandag weer plaatsvinden, als het stads- of gemeentebestuur dat tenminste toelaat. Er is een maximum van 50 kramen, er mag geen eten of drinken geconsumeerd worden en er moet een wandelrichting aangegeven worden. De lokale overheden zullen de markten bovendien zo moeten organiseren dat ze kunnen tellen hoeveel bezoekers er aanwezig zijn, via een beperkt aantal in- en uitgangen. 

Marktkramers en personeel moeten een mondmasker dragen, voor klanten worden mondmaskers sterk aanbevolen’.

Niet-reguliere markten, zoals een rommelmarkt, vallen onder de categorie 'evenementen' en blijven voorlopig verboden.

Klaas De Scheirder

Sport

De sporttrainingen en lessen in open lucht in clubverband kunnen hervat worden vanaf maandag, met maximaal 20 personen en mits de nodige afstandsregels. Een coach moet daarbij aanwezig zijn. Sportclubs moeten de nodige maatregelen nemen vooraleer ze opnieuw de deuren mogen openen. Cafetaria’s blijven gesloten, ook wedstrijden mogen nog niet doorgaan.

Sporten in groep zonder coach mag dus nog niet, ook niet voor kinderen. Wielrenners mogen dus nog niet in groep opnieuw de baan op zonder begeleider. Ook sporten binnen zoals zwemmen blijven verboden. Uiteraard mag iedereen blijven sporten met maximaal twee andere personen, op veilige afstand.

Begrafenissen en huwelijken

Er komen ook wijzigingen in de regeling rond huwelijken. Daar mogen vanaf maandag maximaal 30 personen op aanwezig zijn. Sinds vorige week mochten naast de getuigen al de ouders van beide partners weer bij het huwelijk aanwezig zijn. Recepties na het huwelijk blijven echter verboden.

Ook voor begrafenissen en crematies verhoogt het maximale aantal aanwezigen van 15 tot 30, als de fysieke afstand van 1,5 meter tussen personen wordt gerespecteerd en zonder blootstelling van het lichaam. Koffietafels blijven verboden.

Musea en dierentuinen

De musea en culturele bezienswaardigheden zoals historische gebouwen gaan maandag opnieuw open via online of telefonische reservatie. Ook moet er vermeden worden dat er te veel mensen op een kleine oppervlakte aanwezig zijn. Bibliotheken blijven open onder dezelfde voorwaarden.

Ook dierentuinen en -parken mogen opnieuw openen, enkel via online of telefonische reservatie. Cafetaria’s en restaurants blijven gesloten. De Antwerpse Zoo en dierenpark Planckendael openen maandag dan ook opnieuw de deuren, tot 1 juni wel enkel voor abonnees. Reservatie kan vanaf nu vrijdag. Beide dierenparken nemen nog andere maatregelen: zo wordt een mondmasker voor bezoekers ouder dan 12 jaar verplicht in gebouwen, toiletten, bij take-away en overal waar de 1,5 meter-regel niet kan worden toegepast. Ook is er soms eenrichtingsverkeer, zijn de speelzones niet toegankelijk en is er voorlopig geen animatie zoals voederbabbels.

De olifanten van Planckendael mogen vanaf maandag weer bezoekers verwelkomen.
Jonas Verhulst De olifanten van Planckendael mogen vanaf maandag weer bezoekers verwelkomen.

Onderwijs

In het onderwijs blijven de al besliste stappen gelden, met vanaf vrijdag een gedeeltelijke opening in een aantal leerjaren (maximaal eerste, tweede en zesde leerjaar in het lager onderwijs, en zesde/zevende middelbaar). Vanaf 29 mei mogen dan, na een evaluatie van de eerste heropening, ook het tweede en vierde middelbaar mogelijk opnieuw open. Er is nog geen beslissing over de andere leerjaren.

Er is ook nog geen duidelijkheid over de kleuterscholen. Op pedagogisch vlak is het kleuteronderwijs minder belangrijk dan bijvoorbeeld het eerste, tweede en zesde leerjaar, aldus Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Gisteren paste Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) ook de regels aan voor de kleuteropvang. Zo mogen scholen tot twintig kleuters in één ruimte opvangen, is een anderhalve meter afstand niet nodig en moeten de kleuterbegeleiders enkel een mondmasker dragen als ze in contact komen met andere volwassenen.

Photo News

Wat is nog niet beslist?

De premier gaf geen verdere details over de tweedeverblijven, zoals aan de kust. Daar blijft dus de vooropgestelde datum van 8 juni van kracht. Voorlopig blijven de grenzen met het buitenland ook gesloten: niet essentiële reizen vanuit en naar België blijven verboden tot en met minstens 8 juni. Op werkvlak blijft het algemene principe van telewerk de norm waar dat kan.

Er is nog geen beslissing genomen over de hervatting van de sportcompetities, toerisme, het openen van de horeca, zomerstages en jeugdkampen, en grote evenementen

Alle evenementen, van sportieve, culturele, toeristische en recreatieve aard blijven sowieso al minstens tot en met 30 juni verboden. Denk aan theatervoorstellingen en concerten. 

Ook op volgende versoepelingen voor sociale activiteiten is het nog wachten. Tot dan blijft de regel van maximaal vier personen ontvangen van kracht. Thuisblijven blijft dan ook de algemene norm: enkel de toegestane verplaatsingen (naar het werk gaan wanneer telewerk onmogelijk is, naar de apotheker gaan, naar de post gaan, etenswaren aankopen, tanken, …) mogen worden gedaan, zegt het Crisiscentrum.

De volgende stap in de afbouw is sowieso pas voor na 8 juni. Tot die datum komen er dus geen verdere versoepelingen meer.

Nog vragen over de nieuwe maatregelen? Je kan ze ons hier stellen.

(Correctie: dit artikel vermeldde in een eerste versie dat ook het eerste jaar in het middelbaar onderwijs maandag opnieuw van start kan, dat is niet correct)
68 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Franky Vercammen

  De grenzen zijn zogezegd gesloten , maar je ziet volop Nederlanse, Poolse , Franse en Roemeens nummerplaten rondrijden zelfs tot 6 personen in auto En wij worden opgepakt als we een niet essentieele verplaatsing doen Waar zit de logica ?

 • Matthias Desmet

  Inderdaad. Dat belgie eens een voorbeeld neemt aan de buurlanden

 • Gerd Peeters

  In Nederland worden ze losgelaten en wij worden nog aan het lijntje gehouden, waarom dat dan?

 • ronny cockuyt

  Bij mij is er nog niets veranderd,ik blijf zoveel mogelijk in mijn kot,en blijft alles hetzelfde,er komt niemand binnen,ik heb 2 kinderen die alle twee werken tussen veel volk dus niet binnen of aan de voordeur.Wat is dat geklaag eigenlijk,vele jaren geleden minstens een maand weg voor werk en hadden dan nog geen pc,skype om elkaar te zien zoals nu,wat zijn het allemaal softies geworden.

 • Ann Jansson

  Hoe moeilijk is het toch maar voor sommige mensen om gewoon de regels te accepteren voor wat ze zijn! Geef ze een hand en ze willen een arm...we zijn beter te voorzichtig dan te onbezonnen. Voor niemand is deze crisis leuk dus mensen maak er gewoon het beste van ipv te zeiken over dingen die je graag anders gezien zou willen hebben!