OVERZICHT. Drie maanden tot verkiezingsdag: dit zijn de lijsttrekkers in uw district

Nog exact drie maanden, en u mag - of beter gezegd, moet - weer naar de stembus. Op 14 oktober dingen tientallen partijen - nationale en lokale - naar uw stem in de 308 Vlaamse gemeenten. In Antwerpen mogen de inwoners ook stemmen in een van de negen districten. Benieuwd wie de lijsttrekkers in uw district zijn? Ontdek het op onze interactieve kaart en tabel.

Beweeg met je muis over het district van je keuze, of tik er in de mobiele versie met je vinger op. Het kan even duren voor de kaart inlaadt. Nog lang niet alle lijsten en lijsttrekkers zijn bekend en de kaart wordt continu bijgewerkt. Foutje gezien of een opmerking? Stuur een bericht naar lijsttrekkers2018@hln.be

De kleur van de kaart komt overeen met de grootste partij van de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2012. Die verkiezingen hertekenden het lokale politieke landschap vooral door de opkomst van N-VA (in het geel), al bleef CD&V de lokale partij bij uitstek (in het oranje). De christendemocraten leveren vandaag 137 burgemeesters, en zitten in 215 van de 308 Vlaamse gemeenten in de meerderheid.

Op 14 oktober wordt er in heel het land gestemd voor nieuwe gemeente- en provincieraden. Het gaat om 308 Vlaamse gemeenten, de 19 Brusselse gemeenten en 262 gemeenten in Wallonië, samen met tien provincieraden. Het aantal provincieraadsleden wordt trouwens gehalveerd van 351 naar 175. Antwerpenaren mogen ook nog vertegenwoordigers aanduiden voor een van de negen districten waarin ze wonen.

De kaart en tabel met de lijsttrekkers per gemeente vind je overigens hier

Foto Photo News5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • herman cohen

  Opkuisen die parvenu's van NVA. Geen fornuisdemocratie !

 • Denis Stock

  Nog enkele maanden heeft de politiek om het geheugen van jan modaal te resetten en een goede op poten te zetten, waarin ze weer massaal intrappen. De verandering werkt.

 • Ronald Boudewijns

  Ik weet al voor wie ik niet stem ...N-VA Cd&v ,groen, open VLD ,Spa, PvdA, een bende hypocrieten die alleen op show me the money op uit zijn....

 • Nancy Verhoeven

  De N-VA hype is wel al wat uitgedoofd nu de mensen ingezien hebben dat de 'kracht van de verandering' totaal onbestaande is geweest in hun gemeente.

 • FRANK WILLEMS

  Heb juist mijn LEZ betaald nu komt de afrekening politiekers en ik hoop de hele reeks gedupeerden zullen meedoen