OVERZICHT. Drie maanden tot verkiezingsdag: dit zijn alle lijsttrekkers in uw gemeente

Nog exact drie maanden, en u mag - of beter gezegd, moet -  weer naar de stembus. Op 14 oktober dingen tientallen partijen - nationale en lokale - naar uw stem in de 308 Vlaamse gemeenten. Benieuwd wie de lijsttrekkers in uw gemeente zijn? Ontdek het op onze interactieve kaart en tabel.

Beweeg met je muis over de gemeente van je keuze, of tik er in de mobiele versie met je vinger op. Het kan even duren voor de kaart inlaadt. Nog lang niet alle lijsten en lijsttrekkers zijn bekend en de kaart wordt continu bijgewerkt. Foutje gezien of een opmerking? Stuur een bericht naar lijsttrekkers2018@hln.be

De kleur van de kaart komt overeen met de grootste partij van de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2012. Die verkiezingen hertekenden het lokale politieke landschap vooral door de opkomst van N-VA (in het geel), al bleef CD&V de lokale partij bij uitstek (in het oranje). De christendemocraten leveren vandaag 137 burgemeesters, en zitten in 215 van de 308 Vlaamse gemeenten in de meerderheid.

Dat N-VA in oktober met alle macht zal proberen de CD&V-hegemonie te doorbreken, is ook af te leiden uit het lage aantal kartels tussen beide partijen. In 2006 waren er nog 134 CD&V/N-VA-kartels, in 2012 nog maar een tiental en dit jaar bijna geen meer. Ook het aantal progressieve kartels tussen sp.a en Groen neemt af, met als bekendste voorbeeld de afgesprongen samenwerking in Antwerpen.

In heel wat gemeenten trekken bovendien niet alleen nationale partijen naar de kiezer, ook veel lokale partijen proberen u te verleiden. Zo is er de lijst BROS in Bree, Bewust 12 in De Haan of Voluit voor Zonhoven in, welja, Zonhoven.

Gemeenten en provincies

Op 14 oktober wordt er in heel het land gestemd voor nieuwe gemeente- en provincieraden. Het gaat om 308 Vlaamse gemeenten, de 19 Brusselse gemeenten en 262 gemeenten in Wallonië, samen met tien provincieraden. Het aantal provincieraadsleden wordt trouwens gehalveerd van 351 naar 175. Antwerpenaren mogen ook nog vertegenwoordigers aanduiden voor een van de negen districten waarin ze wonen. Die lijsttrekkers vind je hier.

Antwerpen is de enige gemeente van het land waar het maximum van 55 gemeenteraadsleden kan worden verkozen. In de kleinste gemeente van het land, Herstappe, mogen de inwoners 7 gemeenteraadsleden kiezen.

Fusies

Een nieuwigheid bij deze verkiezingen is dat een aantal gemeenten op 1 januari 2019 zullen fuseren, en de inwoners van de fusiegemeenten dan ook voor dezelfde lijsten zullen stemmen. Er ontstaan zo zeven nieuwe Vlaamse gemeenten, het totale aantal daalt daardoor naar 300:

• Aalter en Knesselare fuseren tot Aalter
• Waarschoot, Zomergem en Lovendegem fuseren tot Lievegem
• Deinze en Nevele fuseren tot Deinze
• Kruishouten en Zingem fuseren tot Kruisem
• Puurs en Sint-Amands fuseren tot Puurs-Sint-Amands
• Neerpelt en Overpelt fuseren tot Pelt
• Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode fuseren tot Oudsbergen

HLN92 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Danny Callaert

  De meesten doen enkel mee omdat ze hopen op een lucratieve bijverdienste. Laat politici onbetaald werken en er is geen enkele kandidaat. Tot zover hun idealisme

 • Jo Van Caenegem

  Gewoon altijd voor het kleinste partijtje kiezen, en in mijn geval altijd voor een vrouw, en dat is het voor mij, elke 'stemming', al 27 jaar doe ik dit. Maar iedereen blijft maar op die grote partijen stemmen, tja...

 • Marc Camp

  Vele willen niet gaan stemmen omdat het niets veranderd. Velen vergeten dat de niet uitgebrachte stemmen niet verloren zijn maar naar de grootste partij gaat. Wil je de partijen afstraffen ga dan stemmen maar dan op iets dat zeer klein is. Verder is er veel gewijzigd. Meer belastingen, meer en langer werken en minder pensioen op langverdiende rust!

 • smets victor

  velen schijnen blijkbaar te vergeten dat wij geen stemplicht hebben, maar wel een opkomstplicht. Dus als je in het stembureau present geweest bent is het al voldoende , men hoeft daarom niet te stemmen.

 • patrick gorra

  ik denk dat er in de toekomst minder geel moet zijn : geel zit in onze zakken !