OVERZICHT. Deze schade heeft Ciara al aangericht in jouw provincie

baert - rv - verbeiren - pieters
Over het hele land heeft zuidwesterstorm Ciara lelijk huis gehouden. De zware regenval leidt hier en daar tot wateroverlast. De zwaarste windstoot tot nu is opgemeten in Middelkerke met 115 km per uur. Een voorlopig overzicht van de stormschade per provincie.

Dit artikel wordt regelmatig geüpdatet.

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen heeft de brandweerzone Centrum sinds gisteren al 660 interventies afgewerkt en een tiental oproepen moeten nog behandeld worden. De brandweerkorpsen moesten vooral uitrukken voor afgewaaide takken of bomen op de rijweg, schade aan daken en huizen en gisterenavond ook voor wateroverlast.

- De school Arkades aan het Sint-Pieters-station blijft dicht maandag, omdat de veiligheid niet kan gegarandeerd worden en er schade gemeld werd op de werf van al eerder gestarte werken.

 - Regio Waasland: Een vrouw in Waasmunster staat geboekt als de eerste Belgische gewonde van de Ciara-storm. De bewoonster van een huis aan de Grote Baan wou aan haar oprit in haar wagen stappen toen een boom grotendeels op haar auto viel en ook zij flink geraakt werd. De vrouw liep een zware hoofdwonde en verschillende breuken op.

- De Hulpverleningszone Waasland kreeg de voorbije twee dagen meer dan 320 oproepen rond stormschade te verwerken.Intussen hebben ze al 290 oproepen afgehandeld, maar er zijn ook nog meer dan 30 wachtenden. De meest dringende oproepen, zoals bomen op de openbare weg of stormschade die een gevaar vormt voor de publieke veiligheid, krijgen voorrang.

- Op heel wat plaatsen in het Waasland kunnen de riolen het regenwater niet meer slikken, met wateroverlast tot gevolg. 

-  In Gent is een stelling van een gebouw aan de Gasmeterlaan helemaal omgewaaid. Er vielen geen gewonden. De instorting is gefilmd.  De stelling is geplaatst door Kontrimo, het bedrijf van Michel Van den Brande.

- Ook de boekhandel Paard van Troje op de Kouter in Gent werd ondergedompeld in liters water. Dat heeft gezorgd voor heel wat schade aan de boeken en aan de kasten. Het personeel doet er alles aan om zo snel mogelijk terug open te gaan.

- In het Meetjesland kregen de brandweerposten tot nu ongeveer 150 oproepen. Een woning op Schare in Assenede raakte zwaar beschadigd door een vallende boom. En ook het dak van een nieuwbouwappartement in Lievegem werd door de wind weggeblazen. 

- Regio Denderstreek: In Lierde kwam de koepel op de sporthal los door de felle windIn Lede is het in 2018 gestarte cohousingproject voor beschut wonen tijdelijk onmogelijk. Een felle rukwind nam de helft van het dak en zowat alle zonnepanelen mee.

- In de Gaver in Berlare zijn rond 22.00 uur twee zware bomen omgewaaid. De rijbaan is volledig versperd.

- In de Vlaamse Ardennen hebben 100 brandweermanschappen tot nu 160 interventies uitgevoerd. In Zingem (Kruisem) is het dak van een doopsuikerwinkel weggeblazen. 

- De Kapelstraat in Kruibeke, die momenteel opgebroken is voor wegen- en rioleringswerken, staat volledig blank. Het water liep ook in enkele huizen binnen. “De situatie is dankzij het optreden van de hulpdiensten momenteel terug onder controle”, volgens burgemeester Dimitri Van Laere (N-VA).

Provincie Antwerpen

- In Antwerpen en omgeving neemt het aantal oproepen voor stormschade maandagvoormiddag stilaan af, na de passage van Ciara. De Brandweer Zone Antwerpen zit intussen aan ruim 950 meldingen, waarvan er nog zowat 200 openstaan.

- In de Kempen lijkt de storm ditmaal minder hard te hebben toegeslagen. De Hulpverleningszone Taxandria in de regio rond Turnhout kreeg 266 oproepen, waarvan er nog 43 openstaan. Het gaat vooral om omgewaaide bomen en weggewaaide dakpannen. 

- In Arendonk belandde een boom op de weg aan Lusthoven en in Ravels vloog een stuk dak en gevel van een woning weg. 

- Aan de andere kant van de Kempen viel maandagochtend in Grobbendonk een boom op de rijbaan op de Herentalsesteenweg, net toen er een wagen langsreed. De bestuurder liep gelukkig slechts lichte verwondingen op. De baan was er een uurtje versperd.

- Ciara heeft op Antwerpen Linkeroever de roofing van het dak van een flatgebouw aan de August Vermeylenlaan weggeblazen. De Antwerpse brandweer kreeg tot nu 700 oproepen. Er staan eveneens nog 180 oproepen in de wacht. Op de Turnhoutsebaan is het verkeer een tijd stilgelegd. Afgewaaide stukken dak belandden in de trambedding. De brandweer kwam ter plaatse. Ook de Schijnpoortweg was een tijd afgesloten van het verkeer. De stellingen van de gloednieuwe voetgangersbrug dreigden het te begeven.

- In het havengebied heeft de wind het dak van een loods  van Katoen Natie weggeblazen. Niemand raakte gewond.

Berchem: de hevige buien met felle windstoten en onweer zetten de straten blank in de buurt van het station van Antwerpen-Berchem. 

- In Mortsel is een politiecombi in de vroege namiddag deels vernield. Het voertuig reed door de Lindenlei en kreeg een omgevallen boom tegen de ruit. Niemand raakte gewond. De agenten waren op weg naar een interventie wegens een omgevallen boom.

- In de regio Mechelen was het zondagavond en -nacht ook erg druk voor de hulpdiensten. De Hulpverleningszone Rivierenland voerde al meer dan 800 interventies uit.

- In de Walemstraat in Sint-Katelijne-Waver waaide een deel van de gevel van een woning in aanbouw weg. In de Nattenhaasdonkstraat in Wintam (Bornem) waaide een muur van een oude loods omver.

Vlaams-Brabant en Brussel

 - In de hulpverleningszone Vlaams-Brabant-Oost liepen zo’n 900 oproepen binnen voor het stormweer. Ruim 600 oproepen kwamen binnen via het noodnummer 1722 en goed 300 oproepen liepen rechtstreeks bij de verschillende brandweerkorpsen binnen.

- De brandweerzone Vlaams-Brabant-West heeft tussen zondagmiddag en maandagochtend zo’n 700 oproepen gekregen die te maken hadden met het stormweer. 

- Beigem (Grimbergen):  Een deel van de gevel van basisschool ‘t Mierken is ingestort. Niemand raakte gewond.

- Regio Leuven: de N26 (Mechelsesteenweg) in Herent blijft tot maandagmiddag in beide richtingen volledig afgesloten.  Er is een tijdelijke omleiding voorzien. Oorzaak is de stormschade aan een woning, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. 

- Aan de Zuidlaan in Brussel is een stuk van de voorgevel naar beneden gekomen.  Een deel van de bewoners van het appartementsgebouw moet de nacht elders doorbrengen. Een geparkeerde wagen in Ukkel is onder een omgevallen boom terechtgekomen. De gevelde kolos verspert de straat. De auto is rijp voor de schroothoop (zie foto linksboven). Ukkel staat met 109 km/h op plaats drie qua windsnelheden. 

- Op de E40 ter hoogte van Groot-Bijgaarden (Dilbeek) ligt omstreeks 22.30 uur een lantaarnpaal dwars over de weg. Het leidt tot hinder in de richting van Gent naar Brussel op de verbinding van de E40 met de R0.

- In Overijse is een boom op een villa terechtgekomen. De schade is groot, maar gewonden vielen er niet. “Een wonder, want vijf minuten voor de boom viel, was één van de kinderen nog in de zwaarst getroffen kamer piano aan het spelen”, klinkt het.

- In Glabbeek waaide het dak van een gebouw weg, waardoor dat onbewoonbaar werd verklaard.

- Hageland: in Vissenaken (Tienen) is het dak van een woning in aanbouw grotendeels losgekomen.

- De Brusselse brandweer moest tussen middernacht en 6 uur vanmorgen 734 maal uitrukken. Dat is meer dan het dubbele van het aantal interventies tijdens een normale dag. In 387 gevallen ging het om een brandweerinterventie, waarvan er 321 rechtstreeks verband hielden met het noodweer.

- Door de storm zijn ook enkele zinkplaten van het dak van het Legermuseum in het Brusselse Jubelpark gewaaid, zo meldt de Brusselse brandweer. Over een oppervlakte van 10 meter op 10 meter zijn er zinkplaten losgekomen. Maandag is de sluitingsdag van het museum, maar morgen zal het gewoon terug opengaan voor het publiek.

- In Sint-Pieters-Leeuw blies Ciara verschillende bomen om in en rond het Colomadomein, en in de Stationsstraat in Beersel kwam een boom op een voertuig terecht. In de Dennenlaan in Dilbeek vloog een stuk dakbedekking van een appartementsgebouw weg. De bewoners konden echter in het gebouw blijven.

- In Londerzeel vielen gisterenavond twaalf bomen op de bovenleiding van de spoorweg, waardoor het spoorverkeer hinder ondervond.

- In Ternat werd dan weer beslist om maandag geen les te geven in het Sint-Jozefinstituut, en in Asse werd dezelfde beslissing genomen voor campus Vijverbeek. In de omgeving van beide scholen staan heel wat bomen en volgens de gemeenten kon de veiligheid van de leerlingen en het personeel niet gegarandeerd worden. 

West-Vlaanderen

- De brandweer is in de Leiestreek rond Kortrijk volop in de weer voor weggewaaide dakpannen en omgewaaide bomen. In de vooravond stond het aantal oproepen naar de brandweerposten op ruim 200.

- Aan de Oostkust is het treinverkeer tussen Brugge en Lichtervelde is een kwartiertje onderbroken geweest door een omgewaaide boom in Torhout. In Varsenare was er dan weer even ongerustheid over een kraan, die op een werf vervaarlijk leek te bewegen onder de beukende wind.

- De zwaarste windstoot van het land is gemeten in Middelkerke: 115 km per uur. Beitem (Roeseleare) komt met 112 km/uur op een tweede plek. Zeebrugge op plaats vier haalde 108 km per uur.

Limburg

- De brandweerposten in de hulpverleningszone Oost-Limburg ontvingen tijdens de doortocht van storm Ciara in totaal 370 oproepen. De drie Limburgse hulpverleningszones telden vandaag in totaal al zo’n 1.200 oproepen voor stormschade. Het gaat veelal over weggewaaide dakpannen of -platen, muren, afgebroken takken en ontwortelde bomen. De omgevallen bomen raakten hier en daar stroomkabels, waardoor de elektriciteitskabels los waren gekomen. 

- In Lanklaar (Dilsen-Stokkem) zaten de klanten van restaurant De Litzberg een tijdje vast. Een omgevallen boom versperde de toegangsweg.  

- Drie scholen in Lanaken blijven maandag dicht. 

- De Sint-Jan Bergmansschool in Sint-Truiden meldt op sociale media dat de deuren maandag gesloten blijven. 

- In Koninksem bij Tongeren kwam een houten dak naar beneden. Het puntdak was nog niet lang geleden geplaatst, maar ving de wind op kop. Het geraamte brak af en donderde naar beneden.

- Door een groot waterlek moesten in Genk de Westerring en de Meeënweg afgesloten worden. De wegen kwamen onder water te staan. Er werd voorzien in een omleiding via de Europalaan, de Henry Fordlaan en de Oosterring.

Wallonië 

Ook in Wallonië hebben de hulpdiensten door de doortocht van storm Ciara de handen vol gehad tijdens de nacht van zondag op maandag. Ze moesten honderden keren uitrukken.

De brandweer van Bergen moest tijdens de nacht een 250-tal keer uitrukken. In de streek van La Louvière en Binche ging het om meer dan 200 interventies. De brandweer werd voornamelijk opgeroepen voor omgevallen bomen of andere obstakels op de weg, en voor schade aan daken.

In de streek van Dinant-Philippeville voerden de brandweerlui een kleine 300 interventies uit. In Gendron-Celles (Houyet) raakte een persoon lichtgewond toen een boom op een auto viel. De politie van de zone Luik rukte in de nacht van zondag op maandag een honderdtal keer uit. De brandweer van de zone Vesdre, Hoëgne en Plateau voerde een 200-tal interventies uit.

In de provincie Luxemburg wordt vandaag gewaarschuwd voor overstromingen, die zouden naar verwachting wel lokaal en zonder veel ernst zijn. Volgens gouverneur Schmitz is er in Saint-Ode alvast een rukwind van 127 kilometer per uur gemeten. Dat schrijft onze weerman David Dehenauw op Twitter. 
42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Vercarre

  Godzijdank heb ikzelf alvast geen schade geleden, mijn medeleven voor diegenen bij wie dit wel het geval was. En nog dit : Sommigen mogen eens wat meer respect aan de dag leggen voor ons werk als beroepsmeteorologen die er alles aan gedaan hebben om dit noodweer zo goed mogelijk te voorspellen ! Een dikke pluim ook voor mijn collega's langs deze weg (ikzelf was niet van dienst) & ik hoop dat ze dit lezen !

 • eric reynebeau

  Nu hebben we veel juistere weermodellen dan 20 jaar geleden dus kan men de mensen waarschuwen en code oranje geven. En wie hier de interessante zit uit te hangen van paniekzaaierij,peanuts,enz. wil ik wel even vermelden dat daken zijn weggewaaid, honderden bomen omgewaaid ,tientallen wagens beschadigd door rondvliegend materiaal en er vielen in Europa 5 doden door Ciara.

 • Ronald BAERT

  Dit was peanuts t.o.v. de storm van 1953, zelfde seizoen heel onze kust overstroomd, over de dijken... In Zeeland nog veel erger, met veel doden.

 • Claudia Rosseel

  Springtij in combinatie met een fikse voorjaarsstorm: niets nieuws onder de zon.

 • Erwin Fiers

  Ik hou me al vast voor de komende zomer.Weer extreme droogte en abnormaal hoge temperaturen.Maar dat vinden ze bij het KMI en onze zonnekloppers en groene jongens maar normaal.Weer een winter zonder vorst!!!