Overtredingen bij bewaking op luchthavens blootgelegd

Een speurhond op de luchthaven van Zaventem.
Photo News Een speurhond op de luchthaven van Zaventem.
De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft bijna honderd overtredingen vastgesteld bij de bewakingsagenten en -diensten die aan de slag zijn op onze luchthavens. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Jarenlang waren er geen of amper controles bij de bewakingsagenten op de luchthavens. In 2017 en vooral vorig jaar zijn er dan toch controles gebeurd in Zaventem, Charleroi, Luik, Deurne en Oostende. Daarbij zijn 94 overtredingen vastgesteld, die vorig en dit jaar tot 67 processen-verbaal hebben geleid. 

Dat blijkt uit cijfers die minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) bezorgde aan zijn partijgenoot, Kamerlid Franky Demon. Die vernam in 2015 van de vorige minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), dat er destijds amper tot geen controles waren gedaan op de bewakingsdiensten in onze luchthavens.

De controles brachten nu verschillende soorten overtredingen aan het licht, zoals bewakingsagenten die geen verplichte identificatiekaart hadden en bewakingsdiensten die zonder de nodige vergunning werden uitgevoerd.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ALAIN FLAMANT

  Beste Odilon. Ik denk dat je niet weet waarover ze het hebben. Er werken duizenden agenten op alle luchthavens samen en ik kan je verzekeren dat de grote bedrijven zomaar geen agenten plaatsen die niet vergunt zijn. Maar men heeft het waarschijnlijk over de kleinere bedrijfjes die door price dumping ook aan de slag geraken. Deze moet men inderdaad streng aanpakken . Iedereen gelijk voor de wet.

 • Kevin van Goethem

  Dit is de overheid hun fout. Privatiseren is voor niets goed. Dan moet het allemaal zo goedkoop mogelijk. En dan brengt fraude geld op. Dank u overheid.

 • Yves Van Rossem

  Dit is België. Langs de ene kant gaat men bewakingsagenten "pakken" op de kleine lettertjes in de wet maar langs de andere kant staat de deur voor criminelen wagenwijd open ... Hoe kun je nu in ons landje nog enig vertrouwen hebben ?

 • Marc Cambre

  Hoe zotter kan het nog worden?

 • DIRK VANGOSSUM

  Als je deze diensten laat privatiseren, en dan nog de conccurentie laat spelen.... moet je dat aanvaarden.