Overspelige vrouw laat zich tweemaal per week vervoeren door ambulancier met wie ze geheime relatie heeft

Archiefbeeld.
photo_news Archiefbeeld.
Laat er geen misverstand over bestaan: wie voor de politierechter verschijnt, heeft vermoedelijk iets mispeuterd. Meestal eigen schuld dikke bult, maar soms ook een ongelukkige samenloop van omstandigheden, gewoon brute pech of wordt de onschuld bewezen. Niet zelden proberen overtreders hun misstap te vergoelijken met op zijn minst merkwaardige uitvluchten. Onze reporters tekenden de voorbije week in de Vlaamse politierechtbanken enkele zaken op die dit ten overvloede illustreren.
thinkstock

Overspel met ambulancier eindigt in politierechtbank

In Aalst buigt politierechter Nestor Roseleth zich over het vonnis van een 48-jarige automobilist die tot twee keer toe onder invloed van alcohol achter het stuur werd betrapt. Beklaagde R.V. had in beide gevallen 0,8 promille alcohol in het bloed. De eerste keer weigerde hij een ademtest en een bloedproef en wilde ook zijn identiteitskaart en rijbewijs niet tonen aan de verbalisanten. De tweede keer zat hij achter het stuur, toen hij eigenlijk een rijverbod had.

"Volgens het dossier reed de man rond als een wrak en werd hij door de gerechtsdokter rijongeschikt verklaard", legde procureur Steven Claes uit. Volgens de advocaat van R.V. begonnen de problemen in 2014. "De man, die een fervent duivenmelker is, had een echtgenote die altijd al chronisch ziek was. Plots liet ze zich twee keer per week wegvoeren met een ambulance."

"Achteraf bleek dat ze niet naar het ziekenhuis reden, maar dat ze een geheime relatie had met de ambulancier. Daarop is de man in een zware depressie geraakt en kreeg hij antidepressiva voorgeschreven. Het was niet slim om daarop ook nog eens alcohol te drinken", klonk het.

Voor de feiten riskeert de man een zeer hoge geldboete en een langdurig rijverbod met opleg van medische en psychologische proeven. In de loop van volgende week kent de beklaagde zijn straf. (TVDN)

De man, die een fervent duivenmelker is, had een echtgenote die altijd al chronisch ziek was. Plots liet ze zich twee keer per week wegvoeren met een ambulance

Advocaat van R.V.
Archiefbeeld.
photo_news Archiefbeeld.

Man met 3,75 promille kan perfect op rechte lijn lopen

Een 50-jarige schrijnwerker uit Erpe-Mere zorgde deze week voor het record van de dag op de zitting van de politierechtbank in Oudenaarde. De man werd op 25 maart achter het stuur betrapt met maar liefst 3,75 promille alcohol in zijn bloed, wat neerkomt op zo'n achttien glazen alcohol.

"Toch slaagde je erin om op een rechte lijn te lopen en de rekenproeven perfect op te lossen", merkte politierechter Gilbert Callens ietwat verbaasd op. "Je moet wel een gewoontedrinker zijn."

De advocaat van de man weet het hoge alcoholpercentage aan het feit dat de man nog niet had gegeten. Zijn cliënt werd uiteindelijk veroordeeld tot een geldboete van 640 euro, aangevuld met zo'n 300 euro aan kosten. Daarnaast moet hij ook 21 dagen zijn rijbewijs inleveren. (TVR)

Het hoge alcoholpercentage is te wijten aan het feit dat mijn cliënt nog niet had gegeten

Advocaat van beklaagde
ANP XTRA

Zwangere bestuurster test positief op cannabis

A.D. was acht maanden zwanger toen ze in november vorig jaar door de politie uit het verkeer werd geplukt. De vrouw testte positief bij de speekseltest en nadien bleek dat ze cannabis gerookt had.

"Ze rijdt normaal nooit met de wagen", vertelde haar advocaat in de politierechtbank van Halle. "Maar ze moest naar haar gynaecoloog en vond geen vervoer." De rechter tilde er zwaar aan dat ze onder invloed van drugs rondreed, maar ook dat ze zo de gezondheid van haar kind schaadde.

"Acht maanden zwanger en drie joints gerookt", vatte rechter Dina Van Laethem het samen. "Dat is niet alleen fout in het verkeer maar ook voor de gezondheid van uw kind." De vrouw kreeg een boete van 1.200 euro waarvan de helft met uitstel en een rijverbod van vijftien dagen. (BKH)

Acht maanden zwanger en drie joints gerookt. Dat is niet alleen fout in het verkeer maar ook voor de gezondheid van uw kind is dat gevaarlijk

Politierechter Dina Van Laethem
Thinkstock

Speed houdt chauffeur niet wakker

De 21-jarige P.C. uit Haaltert is in de Oudenaardse politierechtbank veroordeeld tot een geldboete van 1.920 euro, aangevuld met zo'n 500 euro aan kosten, nadat hij op 18 december vorig jaar onder invloed van speed in slaap viel achter het stuur. Daarbij is hij tegen een ander voertuig gereden.

Tot overmaat van ramp mocht de man eigenlijk niet rijden, omdat zijn rijbewijs was ingetrokken als gevolg van een eerdere overtreding. "Mijn cliënt is nochtans een goede kerel", vertelde zijn advocaat. "Als jonge gast komt je in Haaltert echter al snel en gemakkelijk in contact met drugs. Er zijn wel meer problemen met druggebruik en de verkoop ervan in de gemeente. Intussen is hij er wel volledig mee gestopt."

Naast de geldboete kreeg de man ook drie maanden rijverbod opgelegd. Zijn rijbewijs krijgt hij bovendien pas terug na het opnieuw slagen in de proeven. (TVR)

Mijn cliënt is nochtans een goede kerel. Als jonge gast komt je in Haaltert echter al snel en gemakkelijk in contact met drugs

Advocaat van P.C. (21)
kos

Pater (77) kruipt achter stuur na glaasje miswijn te veel

Een missionaris op rust moest zich deze week verantwoorden voor de politierechter. In april vorig jaar werd hij tegengehouden met een glaasje te veel op nadat hij een andere bestuurder raakte.

Adriaan D.P. (77) werd vorig jaar op de E34 in Ranst onwel, hij botste tegen een andere wagen. De zeventiger werd onderschept door de politie. Hij verklaarde zelf dat hij problemen had met zijn pacemaker en daardoor af en toe black-outs kreeg. De man bleek ook gedronken te hebben.

"Dat laatste kunnen we wel verklaren. Alhoewel het anders doet vermoeden, is het niet altijd peis en vree in het klooster waar mijn cliënt verblijft. De man, derde jongste, heeft het moeilijk met de discussies die er soms gehouden worden. Na de misviering in Retie die dag, had hij zich tegoed gedaan aan enkele glazen wijn. Een verkeerde beslissing, dat beseft mijn cliënt maar al te goed. Hij heeft, gezien zijn leeftijd en medische toestand, dan ook vrijwillig zijn rijbewijs ingeleverd. Hij heeft besloten om niet langer te rijden. Voor de boete vragen we ook mildheid, de man leeft in een gemeenschap en beschikt dus niet over eigen middelen," pleitte de advocaat.

De politierechter reageerde mild op het uitzonderlijke geval. "Het feit dat de man zijn rijbewijs vrijwillig afgeeft, duidt op inzicht. Daarom zullen we de boete met de mantel der liefde ook uitstellen." (NBA)

Alhoewel het anders doet vermoeden is het niet altijd peis en vree in het klooster waar mijn cliënt verblijft

Advocaat van Adriaan D.P. (77)