Overlevingskansen na hartaanval tot vier keer hoger in buurlanden

Elke dag hebben ongeveer 30 Belgen een hartstilstand, van wie er slechts 2 overleven (foto ter illustratie).
Thinkstock Elke dag hebben ongeveer 30 Belgen een hartstilstand, van wie er slechts 2 overleven (foto ter illustratie).
In ons land zijn de overlevingskansen na een hartaanval opvallend laag in vergelijking met buurlanden Nederland en Duitsland, en de Scandinavische landen. Dat zegt de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) vandaag in de aanloop naar de tiende Week van het Hartritme.

Elke dag hebben ongeveer 30 Belgen een hartstilstand, van wie er slechts 2 overleven. Dat ligt volgens BeHRA aan de gebrekkige kennis inzake reanimatie en de trage reactietijd van omstaanders. In de meeste Europese lidstaten liggen de overlevingskansen rond de 20 procent met uitschieters tot 40 procent in sommige regio's.
"In Nederland, Duitsland en in Scandinavische landen hebben mensen een betere opleiding gekregen, waardoor ze weten hoe ze moeten reageren. In België is dat niet het geval", zegt cardioloog Ivan Blankoff, voorzitter van BeHRA. Met opleidingen, bewustmakingscampagnes en de plaatsing van extra defibrillatoren kan volgens hem het overlevingspercentage verdubbelen tot 20 procent. Daardoor zouden elk jaar 1.000 mensen gered kunnen worden.

Sensibiliseren

Om de bevolking te sensibiliseren, organiseert BeHRA dit jaar de tiende editie van de Week van het Hartritme. Traditioneel staat de hartritmestoornis voorkamerfibrillatie (VKF) centraal in die week. "VKF is de meest voorkomende hartritmestoornis in België", zegt cardioloog en voormalig voorzitter van BeHRA Yves Vandekerckhove. "Het is absoluut nodig om te sensibiliseren over VKF, want de tsunami blijft doorgaan."

Vandaag lijden meer dan 40.000 Belgen aan VKF en schattingen geven aan dat het aantal tegen 2050 zal toenemen tot 53.000. Een verklaring voor de stijging is er niet. "Het is duidelijk een West-Europees fenomeen, maar wat er precies achter zit, is nog niet geweten", aldus Vandekerckhove. Volgens hem is er geen verband aangetoond tussen de hartritmestoornis en bijvoorbeeld overmatig gewicht of ouderdom.

Gratis screening

De Week van het Hartritme vindt plaats van 17 tot 21 juni. Mensen kunnen zich gratis laten screenen op VKF in meer dan 90 ziekenhuizen en op verschillende locaties worden reanimatielessen gegeven. Geïnteresseerden kunnen zich op www.mijnhartritme.be ook kosteloos inschrijven voor een van de 360 cardiolessen bij Basic-Fit op 15 juni.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Belgie is focussed op inkomsten en besparingen op kap van de burger. Voor de rest staat ons land stil en loopt het achter.

 • Erik Snarevlis

  In belgië functioneerd de laatste 6 jaar alleen nog het gegraai.. voor de rest zijn we op alle gebiedt achteruit gegaan, en nog geen klein beetje.

 • Febe Chapin

  Verplichte opleidingen om de 5 jaar. Je vergeet het ook snel.. een leven redden is iemand's broer of zus, moeder or vader redden.

 • Jos Spriet-Dewaele

  Laat dit in het onderwijs als verplicht vak gelden inplaats van lespaketten waar bezoeken aan moskeeen en synagogen deel van uitmaken

 • monique bolen

  Wat leven wij toch in een slecht land niets is hier goed, en zou zeggen ga eens naar andere landen en hoor ze daar eens klagen.