Overleg tussen crisiscentrum en sociale partners over lijst essentiële diensten en beroepen

Een verlaten werf in Bornem. PVDA wil de mensen in de bouw thuislaten. "De lijst is te uitgebreid."
Julie Leyers Een verlaten werf in Bornem. PVDA wil de mensen in de bouw thuislaten. "De lijst is te uitgebreid."
Het crisiscentrum gaat met de sociale partners overleggen over mogelijke wijzigingen aan de lijst met essentiële diensten en beroepen. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) vandaag gezegd in de Kamer. Voor die essentiële beroepen zijn bepaalde maatregelen, zoals verplicht telewerk of voldoende afstand houden, niet van toepassing.

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, heeft de regering beslist dat telewerk de norm wordt. Voor beroepen waar dat niet mogelijk is, moeten bedrijven zorgen dat werknemers voldoende afstand houden van andere mensen. Als dat niet kan, moeten die bedrijven sluiten.

Die regels gelden niet voor een lijst van essentiële diensten en beroepen, zoals personeel in de medische en zorgsector, de voedingsindustrie en -winkels of havens en de chemische sector.

Verschillende parlementsleden hebben vragen bij de lijst. Jean-Marie Dedecker (LDD) spreekt van een "flou artistique". "U moet duidelijk zeggen wie kan werken en wie niet." Raoul Hedebouw (PVDA) van zijn kant zegt dat de lijst veel te uitgebreid is en dat er dus te veel mensen op gevaar van besmetting moeten gaan werken. "Mensen in de bouw of mensen die plastieken stoelen maken, laat die thuis", aldus de PVDA'er.

Premier Wilmès zei dat de G10, vakbonden en werkgevers dus, met het crisiscentrum gaat overleggen over mogelijk aanpassingen aan de lijst. Morgen komt de Nationale Veiligheidsraad bijeen om de kwestie te bekijken.

Premier Sophie Wilmès.
Photo News Premier Sophie Wilmès.

Lees ook: Dagboek van een Colruyt-medewerker: “Wat een helse week. Sommige klanten vinden het schandalig als we even iets drinken” (HLN+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.