Overleg rond brandveiligheid kathedralen Antwerpen en Mechelen: "Als goede huisvader moet je zorgzaam zijn”

Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
laenen Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Het Antwerpse provinciebestuur wil na de verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs met de verschillende bevoegde diensten overleg plegen over de brandveiligheid in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Mechelse Sint-Romboutskathedraal. 

"Als goede huisvader moet je zorgzaam zijn, dus we gaan dat zeker nog eens bekijken en op elkaar afstemmen", zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). "Er zijn echter beheers- en calamiteitenplannen die goed functioneren en ons personeel is goed opgeleid voor het geval er toch iets zou gebeuren."

Als ik hoor dat in de Notre-Dame het vuur opgemerkt werd toen het dak al in lichterlaaie stond, was zo'n branddetectiesysteem daar niet aanwezig of heeft het toch niet goed gewerkt

Luk Lemmens

Lemmens wijst erop dat in de Antwerpse kathedraal, waar de provincie alle infrastructuur behalve de toren beheert, tijdens een jarenlange restauratie in 2001 werk gemaakt is van "droge" sprinklers en een branddetectiesysteem. "Als ik hoor dat in de Notre-Dame het vuur opgemerkt werd toen het dak al in lichterlaaie stond, was zo'n branddetectiesysteem daar niet aanwezig of heeft het toch niet goed gewerkt", meent hij. "Er zijn in Antwerpen ook brandhaspels aanwezig en halfjaarlijks vinden er intern oefeningen plaats met het personeel, dat dus goed voorbereid is. Zij weten ook perfect welke kunstwerken eerst naar buiten moeten in geval van een noodsituatie. Met de stad hebben we dan weer goede afspraken over de toren."

In Mechelen is de restauratie van de Sint-Romboutskathedraal nog volop aan de gang, stelt Lemmens, en wordt eveneens van die gelegenheid gebruik gemaakt om de brandveiligheid stevig te verbeteren. "Maar ook daar is er al een goed noodplan", zegt hij.

Beiaard

Naar aanleiding van de brand aan de Notre-Dame laat de stad Antwerpen vandaag van 12 tot 12.30 uur de klokken van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal luiden. De beiaardier brengt onder meer het Franse volkslied in mineur, treurmuziek van de Franse componist François Couperin en de "Notre-Dame" van Alan Menken.

De Sint-Romboutskathedraal in Mechelen
Marc Aerts De Sint-Romboutskathedraal in Mechelen10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joelle Mertens

  Het is fijn hoe solidair de mensen overal ter wereld zijn en hoe snel donaties op gang komen voor de heropbouw. Maar waar blijft de donatie van de Kerk zelf, nota bene 1 van de rijkste instanties ter wereld? De Paus roept op tot hulp maar over financiële steun door het Vaticaan zegt hij niets. Ze zouden het voorbeeld moeten geven! Zelfs het hoofd van de Islam heeft opgeroepen tot steun!

 • Dave Janssens

  “Als goede huisvader moet je zorgzaam zijn”, maar ze beginnen wel pas te overleggen na het drama in Parijs. Wat een huichelaars toch steeds zeg.

 • Jean West

  Waarom kan het rijke Vaticaan niet voor de kosten instaan. We betalen al het personeel. Wel gemakkelijk personeel en infrastructuur hebben als een ander alles betaald.

 • Jan Van Rompaey

  Er wordt ons veel beloofd, maar niets schijnt te kloppen. Waar gaat ons geld dan naartoe? Niemand durft dat te schrijven ?

 • Michel de Coorebyter

  Houten spanten minder brandbaar maken is poepsimpel en kost bijna geen geld : met pekel, een geconcentreerd mengsel van water en zout inwrijven en de klus is klaar.

Video