Overijse dankt Peeters voor steun erkend label van tafeldruif

UNKNOWN

Het schepencollege van Overijse en een afvaardiging van de vzw Sterredruif hebben vandaag een mand met druiven overhandigd aan Vlaams minister-president Kris Peeters. Aanleiding was de beslissing van de EU-Commissie begin juli om aan de Vlaams-Brabantse tafeldruif het label van Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) toe te kennen. Burgemeester Dirk Brankaer dankte Peeters voor de steun bij het bekomen van dit label.

Het dossier werd ingediend door de 8 druiventelers van de vzw Sterredruif, met steun van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en de burgemeesters van de Overijse, Hoeilaart, Huldenberg en Tervuren.

Exclusieve producten
Het label wordt enkel toegekend aan exclusieve producten die een sterke band hebben met de regio. Kris Peeters zei vandaag dat hij hoopt dat de druiventeelt de streek een nieuwe dynamiek kan geven. Hij beloofde de Vlaams-Brabantse tafeldruif als relatiegeschenk te gebruiken en stelde ook maatregelen in het vooruitzicht om de stijgende energiefactuur van de serres te drukken.

"Via studiedagen en demonstratieprojecten willen we energiebesparende maatregelen voor druivenserres promoten. Wie die technieken invoert, kan rekenen op financiële ondersteuning. Daarnaast bekijkt de Vlaamse Landmaatschappij hoe het bestaande serrebestand in de regio in stand kan gehouden worden", aldus Joris Relaes, kabinetschef van Kris Peeters.

1850
De geschiedenis van de druiventeelt in de regio gaat terug tot ongeveer 1850 in Hoeilaart. 1961 was een topjaar met 34.931 operationele serres in de Druivenstreek. Daarna volgde het verval omwille van de te hoge stookkosten en de uitbouw van Europese Gemeenschap, waardoor de in- en uitvoerrechten werden afgeschaft. Ook dit jaar staan de druiventelers aan de klaagmuur omwille van de stijgende energiekosten. Dit weekend gaan in Overijse overigens de jaarlijkse druivenfeesten van start. Die duren tot 31 augustus. (belga/ka)