Overheidsvakbond plant staking bij Vlaamse overheid uit onvrede met plannen van Homans

Archiefbeeld: staking van de ambtenaren van het ACOD in 2016.
Photo News Archiefbeeld: staking van de ambtenaren van het ACOD in 2016.
De socialistische overheidsvakbond ACOD dient morgen een stakingsaanzegging in voor het personeel van de Vlaamse overheid. De vakbond wil daarmee actie voeren tegen de plannen van minister Homans met het ambtenarenstatuut. "Er zal zeker gestaakt worden", klinkt het. 

De Vlaamse regering keurde eind juni op voorstel van Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) een principiële beslissing goed om ambtenaren minder lang uit te betalen in geval van ziekte. Statutairen zullen voortaan nog dertig kalenderdagen lang hun volledige salaris krijgen, daarna vallen ze terug op 65 procent. Er worden wel uitzonderingen voorzien, bijvoorbeeld voor arbeidsongevallen. Daarmee wil Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) de verschillen tussen statutairen en contractuelen verder wegwerken. Een statutair ambtenaar kan vanaf nu ook ontslagen worden na twee negatieve evaluaties gedurende de hele loopbaan.

Na de zomer zouden er onderhandelingen volgen over die plannen, maar ACOD gaat nu al tot acties over. "Iedereen is bereid om tot actie over te gaan omdat de plannen die voorliggen echt heel ingrijpend zijn", zegt vakbondsafgevaardigde Jan Van Wesemael van ACOD. De vakbonden hebben naar eigen zeggen nog geen uitnodiging ontvangen voor een overleg. "Niet iedereen zal meteen staken, maar we willen een verwittiging geven. Er zal zeker gestaakt worden", zegt Van Wesemael van ACOD. "Dat kan donderdag al zijn, of ten laatste volgende week." Wie zal meestaken en hoe de acties eruit zullen zien, is nog niet duidelijk.

ACV en VSOA dienen voorlopig geen stakingsaanzegging in, maar beraden zich over acties, klinkt het. "Onze leden zijn niet te spreken over deze eenzijdige wijziging van hun arbeidsvoorwaarden", zegt Ilse Remy van ACV. "De stakingsbereidheid bij de leden is groot, maar of er acties komen hangt af van de bereidheid tot onderhandelen bij de overheid. We verwachten een uitnodiging voor onderhandelingen en we verwachten dat het ook echte onderhandelingen zijn, geen tekst die te nemen of te laten is."

Ook VSOA denkt na over acties. "We stellen in de loop van de vakantie een actieplan op om te bepalen hoe we zullen reageren", zegt Francis Van Lindt van VSOA. "Als de regering niets wil wijzigen aan de plannen die voorliggen, komen er zeker acties na de zomer. Als er nog ruimte voor onderhandelingen is, zien we wel hoe het verder loopt."
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Louise Van Loo

  Stop A U B met dat staken en leer tevreden zijn met wat je hebt. Je kan ook ander werk zoeken als je niet tevreden bent. Iedereen maakt het tegenwoordig iedereen lastig. Waarom is fit nodig?

 • vanaeken jokke

  De Vlaamse regering keurde het voorstel van Homans GOED Gino Denil is dat op eigen houtje.In de prive is na een maand ziek 65 % voor een ambtenaar dezelfde regeling gedaan met al die voordelen dat ze eerst werken.

 • Marc Baeyens

  Iedereen zou wel willen ambtenaar worden, weinig werken, geen verantwoordelijkheid, korte werkdagen, werkzekerheid, veel (ziekte)verlof, dik pensioen, vakbonden zonder scrupules om de verworvenheden te verdedigen. Spijtig dat N-VA een rem gezet heeft op overheidstewerkstelling. In Franstalig België komen er alsmaar bij ... zolang de vlieger opgaat natuurlijk.

 • Dave Hoex

  Vakbond bewijst nog maar is wie ze zijn. Lijkt me logisch wat Homans wil doorvoeren, iedereen gelijk voor de wet, maar nee, da kan ni he, nen ambtenaar moet al zijn verworven, soms absurde, rechten behouden he. Iedereen moet inbinden om alles betaalbaar te houden, maar daar gaan de vakbonden ni mee akkoord. Moraal van ‘t verhaal, ‘t zijn altijd dezelfde die staken....

 • marc castermans

  't Werd bijna tijd, staken kameraden tot er geen jobs meer zijn en dan vragen we de nul urenweek.