Overheid waarschuwt voor gevaren van wensballonnen

THINKSTOCK
Wensballonnen worden almaar populairder, maar zijn niet zonder gevaar, waarschuwt de federale overheidsdienst Economie. De FOD vestigt er in een mededeling ook de aandacht op dat sommige steden en gemeenten het gebruik van wensballonnen verbieden. "Ook in de buurt van luchthavens is het gebruik verboden."

Wensballonnen vindt men in de handel ook onder namen als Thaise lampions, gelukslampions, ufoballonnen, sky lantern, herdenkingsballonnen, Chinese lantaarns, Oosterse lampions...

Volgens een omzendbrief van de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer mogen slechts twintig wensballonnen tegelijkertijd opgelaten worden. Wie er meer gelijktijdig wil loslaten, kan de toestemming vragen met een formulier op de website. Kinderen mogen een wensballon enkel oplaten onder toezicht van volwassenen, benadrukt de FOD Economie nog.

De overheidsdienst geeft daarnaast volgende tips:

· Controleer de ballon op beschadigingen zoals gaatjes en scheuren. Laat nooit een beschadigde ballon op.

· Bevestig geen andere voorwerpen onder aan de ballon.

· Laat de ballon niet op bij vochtig weer of tijdens een lange droge periode. Idealiter moet het windstil zijn.

· Laat de ballon uitsluitend buitenshuis op.

· Respecteer een ruime uitvliegroute. Houd dus voldoende afstand van hoge objecten zoals bomen, huizen, gebouwen en andere (brandbare) obstakels.

· Houd na het aansteken van de brander/wiek de ballon steeds met minstens twee volwassenen vast tot het moment van oplaten.

· Als de brander goed brandt, houd hem dan minstens 90 seconden vast voordat u hem oplaat.

THINKSTOCK