Overheid steunt ziekenhuizen met 1 miljard euro

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bevestigt de beslissing. “Onze zorgverleners zijn cruciaal in de strijd tegen Covid-19", legt ze uit.
Photo News Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bevestigt de beslissing. “Onze zorgverleners zijn cruciaal in de strijd tegen Covid-19", legt ze uit.
De federale overheid ondersteunt ziekenhuizen door hen een thesaurievoorschot toe te kennen van 1 miljard euro. Hierdoor kunnen ze een gebrek aan inkomsten overbruggen en beschikken ze over voldoende middelen om de strijd tegen de coronapandemie aan te gaan. De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) reageert tevreden.

Met dat thesaurievoorschot voor de ziekenhuizen wil de regering de continuïteit van hun werking verzekeren. 

Impact

De coronacrisis dwingt de ziekenhuizen, de artsen en andere zorgverleners die er werken om noodplannen uit te voeren die een grote en onvoorziene impact hebben op hun normale activiteiten. Doordat de geplande consultaties en ingrepen uitgesteld zijn, lijden de ziekenhuizen een groot verlies aan inkomsten. Maar de uitvoering van de noodplannen gaat vaak gepaard met bijkomende kosten aan materiaal en personeel, waarvoor de ziekenhuizen nu onvoldoende financiële middelen hebben. 

Ten laatste midden april zouden de fondsen aan de verschillende ziekenhuizen worden toegekend. 

Cruciaal

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bevestigt de beslissing. “Onze zorgverleners zijn cruciaal in de strijd tegen Covid-19", zo legt ze uit. “Om te garanderen dat de ziekenhuizen hun personeel kunnen blijven betalen, kennen we hen een voorschot van één miljard euro toe. Op die manier komen ze zeker niet in betalingsproblemen. Onze administraties zullen de verdeling nu verder uitwerken en ook kijken hoe we onze andere zorgverleners kunnen ondersteunen in deze uitzonderlijke situatie.”

De FOD Volksgezondheid en het Riziv zullen de oefening ook maken voor de andere zorgverleners, zegt De Block nog. “Al onze zorgverleners moeten de bescherming krijgen die ze verdienen. Daarom bekijken onze administraties nu voor welke andere zorgverleners dat soort maatregelen nodig zijn.”

Lees ook:

Wie wordt eerst geholpen als er niet genoeg bedden zijn? Artsen krijgen een handleiding (+)

“Wij staan er als de frontlinie wegvalt”: al meer dan 1.300 vrijwilligers op medische reservelijst (+)

Huisarts en VUB-professor Dirk Devroey: “Coronamaatregelen 3 tot 4 maanden verlengen om sterftecijfer onder controle te houden” (+)

Photo News7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lea Van Heybeeck

  Er moet dan deze crisis voor gebeuren en plotseling kan er nu wel geld voorzien worden. Zij gaf het geld liever aan massa migratie, daar gaan en gingen alle miljoenen naartoe en nog! Na de crisis zal men de rekening van heel deze minderheidsregering opmaken!

 • Raoul Rouma

  Is het mogelijk dat mens niet meer te laten zien a.u.b.

 • herman Cousse Zosima

  Iemand gaat dat moeten betalen denk ik,of speelt de begroting niet meer mee?

 • Marc Krol

  Daar zal ze zeker bij horen Want ze moet ook haar zakken kunnen vullen

 • Jean West

  Al maanden gehoord van de politiekers dat er veel geld tekort is. Van waar komt al dat geld plotseling? zowel federale, Vlaamse en Walase regering.